Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

UTD v Sloveniji

Premisleki, stališča, dokumenti
Veljko Rus, ... [et al.]
UTD v Sloveniji -32%

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-260-052-5
Leto izdaje izvirnika 2011
Izbor Valerija Korošec, Igor Pribac
Prevod Alenka Ropret
Urejanje Valerija Korošec, Igor Pribac

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13,5 x 19,5 cm
410 g
322 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leta 2003 je Založba Krtina izdala zbornik Brezplačno kosilo za vse?, v katerem je bilo prevedenih nekaj krajših razprav o ideji UTD. V javnosti je knjiga prejela veliko pozornosti in bila deležna večinoma naklonjenih branj. Namen zbornika UTD v Sloveniji je preveriti stanje razprave v slovenski akademski in javni sferi osem let po prvem zborniku in s tem prispevati k razvoju javne razprave o prihodnosti socialnih politik in o socialni pravičnosti v Sloveniji.
Na začetku pričujočega zbornika je članek Philippa van Parijsa Univerzalni temeljni dohodek - preprosta in močna ideja za enaindvajseto stoletje. V nadaljevanju srečamo izključno domače avtorice in avtorje, ki so bili k sodelovanju povabljeni in so posebej za to priložnost napisali izvirne članke. Med njimi so nekateri najvidnejši strokovnjaki različnih strok, ki so javnosti že poznani po svoji naklonjenosti UTD, in nekateri drugi, ki so se te teme lotili prvič. V sklopu Stališča so zbrani krajši prispevki o UTD, v sklopu Dokumenti pa so zbrane izjave uglednih državljanov, ki so se na pobudo medijev ali na lastno pobudo izrekli o UTD.
Danes lahko na predlog uvedbe UTD gledamo kot na enega najobetavnejših odgovorov na izzive sodobnosti, saj ekonomske, socialne in moralne argumente združuje v predlog novega načina delovanja socialne države.
Avtorji: Igor Pribac, Valerija Korošec, Veljko Rus, Srečo Dragoš, Vesna Leskošek, Daniel Popović, Zdenko Kodelja, Karolina Babič, Bernard Brščič, Rok Svetlič, Goran Lukič, Mirjana Nastran Ule, Renata Šribar, Marko Cerar, Aleksandar Kešeljević itn.

Recenzija Bukla

Leta 2003 je pri Krtini izšla knjiga Brezplačno kosilo za vse, ki je v zborniški obliki prinašala različne poglede na Univerzalni temeljni dohodek (UTD). UTD v Sloveniji je nekakšno njeno nadaljevanje, ki ga po uvodu Igorja Pribca, podobno kot pri prvi knjigi, uvaja besedilo Phillippa Van Parijsa, tokrat z naslovom Temeljni dohodek – preprosta in močna ideja za enaindvajseto stoletje. Dileme in različni pogledi na UTD ostajajo tudi tokrat. Na eni strani so izhodišča, ki zaradi vse večjega socialnega razkoraka med prebivalstvom znotraj države v UTD vidijo dovolj ustrezen in učinkovit ukrep, ki bi vsemu prebivalstvu zagotovil neko finančno podporo in vsaj približno spodobno življenje v neki skupnosti. Na drugi strani pa so ugotovitve, da se kljub plemeniti ideji koncept UTD lahko postavi na koncu vrste neučinkovitih ukrepov za redistribucijo bogastva v družbi. Vsekakor pa je pričujoči zbornik, skupaj s svojim predhodnikom, več kot koristen pripomoček za razmišljanje o prihodnji funkciji države kot socialne institucije.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...