Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dialektika spola

Zagovor feministične revolucije
Shulamith Firestone
Dialektika spola

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založba /*cf.
Zbirka Lila zbirka
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-257-101-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The dialectic of sex
Leto izdaje izvirnika 1970
Urejanje Katja Čičigoj, Amelia Kraigher, Alvina Žuraj
Prevod in spremna beseda Katja Čičigoj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
400 g
344 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dialektika spola: zagovor feministične revolucije danes velja za klasično delo radikalnega feminizma in je stalnica vsakega študija feministične teorije, kljub kanonizaciji pa ohranja svoj radikalni naboj. V tem delu Firestone svojstveno sooča misli Simone de Beauvoir, Karla Marxa, Sigmunda Freuda z zgodovino ameriškega feminističnega gibanja, rasizma, civilnega gibanja ter spolno zaznamovane kulture in umetnosti. Njen eruditski spoj mnoštva virov v sistem mišljenja, oblikovan kot esejistično-teoretsko-literarni manifest, naslavlja razmerje med biološko reprodukcijo, podrejanjem žensk, podrejanjem otrok, rasnimi in razrednimi razmerji moči. Vizija konca nuklearne patriarhalne družine in slutnja radikalnih možnosti za spremembo družbenih razmerij in reorganizacijo domačega in mezdnega dela, ki jih razpira sodobna, zlasti reproduktivna tehnologija, botruje naraščajočemu zanimanju za to delo danes, tako v akademskih kot aktivističnih krogih. V času, ko se LGBTQIA aktivistke_i borijo za izenačitev reproduktivnih in civilnih pravic in ko so se ženske primorane bojevati za njihovo ohranjanje, nam Dialektika spola zastavlja vprašanje, ali se nismo nemara prehitro odpovedali resnemu premisleku sorodnih radikalnih poskusov zamišljanja resnično egalitarne prihodnosti.

o avtorici

Shulamith Firestone (1945-2012) je bila feministična aktivistka, teoretičarka, pisateljica in slikarka. V šestdesetih je v Chicagu in New Yorku ustanovila več radikalnih feminističnih skupin in urejala in pisala za različne publikacije o vprašanjih spola, rase, razreda na presečišču družbe, kulture in umetnosti. 1970 je objavila svoje najbolj znano delo, Dialektiko spola, traktat o podrejanju žensk, zgodovini feminističnega gibanja v ZDA in potrebi po feministični revoluciji, ki bi radikalno spremenila vse družbene vezi. Knjiga je nemudoma postala uspešnica. Leta 1998 je objavila zbirko kratkih zgodb Airless spaces (Prostori brez zraka), v katerih se je na pronicljiv način soočila z duševno boleznijo, institucionalizacijo, osamljenostjo, smrtjo in samomorom ter ga prelevila v eksistencialne meditacije o medčloveških odnosih.

Recenzija Bukla

V govoru na pogrebu Shulamith Firestone (1945–2012) je njen brat Ezra obžaloval, da »Shulie« ni bila sposobna skleniti poroke in zaploditi otrok, ki bi zanjo skrbeli v starosti (v njenem stanovanju so jo našli mrtvo šele kak teden po smrti), najmlajša sestra Tirza, rabinka reformistične cerkve, pa mu je v svojem govoru odgovorila: »Shulie je bila vendar vzornica judovskim ženskam in dekletom vsepovsod. In imela je otroke – vplivala je na tisoče žensk, da so imele nove misli, da so živele nova življenja. Sem, kdor sem, in veliko žensk je, kdor so, zaradi Shulie.« Ključno delo Shulamith Firestone, klasiko feministične teorije in prakse, ki je imela v letih in desetletjih po izidu izjemen vpliv, v slovenščino dobivamo skoraj natanko pol stoletja po njenem izidu (izvirno je izšla leta 1970), zdi se, da v več kot pravem trenutku in v obdobju, ko se ženske vnovič prebujajo in premišljujejo svojo vlogo v družbi in svetu. Dialektika spola je bila seveda otrok svojega časa (biološko »odvisnost« ženskega spola od rojevanja otrok je revolucionirala iznajdba tabletke nekaj let prej), avtorica pa je v delu – sama ga je imela v smislu dialektičnega materializma za bolj radikalnega od Marxa in Engelsa – kritizirala Freudov spolni redukcionizem, se naslanjala na Williama Reicha ter seveda na Simone de Beauvoir (ki ji tudi posveča knjigo), s tem pa je izpisala delo, v slovenski izdaji zgledno prevedeno in urejeno, dopolnjeno z mnogimi opombami, ki širijo in pojasnjujejo kontekst; še danes se bere presenetljivo aktualno in sveže.

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...