Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Duševno zdravje otrok današnjega časa

Anica Mikuš Kos
Duševno zdravje otrok današnjega časa

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-261-474-4
Urejanje Milena Košak Babuder, Polona Meglič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
760 g
416 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družina, vzgoja in izobraževanje
družbene vede > socialno skrbstvo

Povej naprej

O knjigi

Razlogov za to, da z radovednostjo in zanimanjem vzamemo v roke knjigo Duševno zdravje otrok današnjega časa je lahko veliko. A vsaj trije pomembno izstopajo.

Prvi je vsebina knjige: o duševnem zdravju otrok je treba pisati, govoriti, brati in si ga prizadevati ohranjati, ker je duševno zdravje današnjih otrok ključni temelj duševnega in siceršnjega zdravja otrok jutrišnje skupnosti in ker, kot ugotavlja v knjigi dr. Anica Mikuš Kos, skrb za duševno zdravje otrok prispeva k dobrobiti skupnosti.

Drugi razlog je spoznanje, da duševno zdravje otrok ni nekaj samoumevnega in da so celo v okolju sorazmernega materialnega in siceršnjega blagostanja - morda pa prav zaradi njega - paradoksalno duševne težave in motnje pri otrocih v porastu, veliko in naraščajoče število nekaterih duševnih motenj v otroštvu in adolescenci pa predstavlja vedno večji izziv.

Tretji razlog so seveda izjemne izkušnje avtorice dr. Anice Mikuš Kos in njeno strokovno in humanitarno delo in skrb za duševno zdravje otrok na različnih koncih sveta in v različnih nepredstavljivih okoliščinah.

Dr. Anica Mikuš Kos očitno ne počne le dobrih del, pač pa napiše tudi dobro knjigo, za katero verjamem, da bo - čim bolj in čim večkrat odprta - našla pomembno mesto na mizah vseh, ki se jih duševno zdravje dotika, od zdravstvenega osebja in učiteljev do vseh ostalih, ki lahko s svojim delom prispevajo k skrbi za današnje zdravje otrok in za blagostanje jutrišnje skupnosti.
... iz recenzije: dr. Kristijan Musek Lešnik

Recenzija Bukla

Čudni časi so, da je duševno zdravje otrok tako pomembna tema. Vendar je. Vse več jih namreč dobi diagnozo že v prvih letih življenja, pa zdravila, terapijo in sistem duševne opore. Kar je bizarno, če pomislimo, da se to dogaja v družbi, ki velja za bolj razvito, kot je kadar koli bila. Pričakovanja odraslih znajo biti prevelika, navaja avtorica, najmlajših, ki živijo v revščini, je preveč, v šolski sistem pa je vgravirana tekmovalnost, medtem ko se končni rezultati šolanja vse bolj izmikajo. Spregovorimo torej o duševnem zdravju otrok, seveda. Strokovno in poljudno, s sočutjem do sebe in tega, kar nam je tako dragoceno.
Psihiatrinja in pediatrinja Anica Mikuš Kos se v zadnjem obdobju najbolj ukvarja s pomočjo otrokom z vojnih območij, tole pa je še ena v nizu knjig o duševnosti mladih, ki jih piše vse od leta 1969. V delu najdemo tako uradne klasifikacije duševnih motenj kot tudi razumevanje, kaj je pravzaprav psihosocialna in čustvena dobrobit in kakšni so ogrožajoči in pa varovalni dejavniki. Kaj je psihična odpornost, kako je duševnost povezana z biologijo, kakšne so individualne razlike med otroki in kaj je temperament. Zaključna poglavja so posvečena skrbi civilne družbe za duševno zdravje otrok, pa človečnosti in empatiji, ki sta nujno potrebni, ter kritičnemu zazrtju v prihodnost.

Žiga Valetič, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...