Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Naša bolehnost

Lekcije o svobodi in solidarnosti. Poduki iz bolniškega dnevnika
Timothy Snyder
Prelistaj
Naša bolehnost -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Odkrito
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7050-91-2
Naslov izvirnika Our Malady
Podnaslov izvirnika Lessons in Liberty from a Hospital Diary
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Niki Neubauer
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
240 g
184 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
družbene vede > politika
družbene vede > sociologija
naravoslovje > medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nova knjiga avtorja mednarodne uspešnice O tiraniji

Virus ni človeški, reakcija nanj pa je merilo naše človeškosti.

Ob koncu leta 2019 je Timothy Synder hudo zbolel. Medtem ko se je oklepal svojega življenja, je spoznal, kako krhko je človeško zdravje, ki v naši družbi izgublja status človekove pravice. Brez zdravja pa nimajo pravega smisla tudi druge pravice in svoboda. Vse to se mu je zgodilo še pred pandemijo, ki je zdravstvene zagate še intenzivirala. Od takrat naprej lahko opazujemo, kako se podhranjeni zdravstveni sistem s premalo osebja upogiba pod težo bolnikov s korona virusom. Mnoge vlade na svetu – med njima tudi ameriška – so to stanje epidemije z namerno ignoranco, dezinformacijami in vojnim dobičkarstvom naredile še hujše.
Ta knjiga je strasten popis podukov, ki jih moramo osvojiti, ne glede na to, kje živimo. Z njimi bomo uzrli žarke upanja v teh temnih časih. Samo z izboljšanjem zdravstvenega sistema kot temeljne človeške pravice in z zvišanjem avtoritete zdravnikov ter resnice lahko načrtujemo svobodno prihodnost svojih otrok.

Svoboda pripada posameznikom.
Da bi lahko bili svobodni, potrebujemo zdravje.
Za zdravje pa potrebujemo drug drugega.

»Z veliko hitrostjo drvimo proti fašizmu. Ta ameriški pisatelj glede tega ne pušča nobenih iluzij.«
– Svetlana Aleksijevič, Nobelova nagrajenka za literaturo

O avtorju

Timothy Snyder (1969) je profesor zgodovine na Univerzi Yale in stalni sodelavec Inštituta za humanistične vede na Dunaju. Napisal je 15 knjig, ki so izšle v več kot štiridesetih jezikih. Zanje je dobil nagrado Hannah Arendt za politično misel, leipziško knjižno nagrado za evropsko razumevanje, književno nagrado Ameriške akademije za umetnost in književnost, nagrado Nizozemskega auschwitzskega odbora in Medaljo vstaje v varšavskem getu, poleg drugih priznanj. Njegovo delo je bilo navdih za slike, plakate, kipe, drame, filme, punk rock, rap in opero. Njegove besede navajajo po vsem svetu na demonstracijah v obrambo svobode. Živi v New Havenu v Connecticutu.

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

Timothy Snyder se pogovarja o knjigi z Johnathanom Kirschem

Recenzija Bukla

Timothy Snyder (1969) je eden najbolj znanih sodobnih zgodovinarjev, ki predava na Univerzi Yale in je stalni sodelavec Inštituta za humanistične vede na Dunaju. Napisal je petnajst knjig, ki so izšle v več kot štiridesetih jezikih, ukvarja pa se predvsem z zgodovino totalitarizmov in drugo svetovno vojno. Pred leti smo v slovenščini že dobili njegovo knjižico O tiraniji, v kateri je na sedanji čas pogledal z nekaj bolj osebne perspektive. V svoji najnovejši knjigi Naša bolehnost, ki je izvirno izšla ob koncu lanskega leta, pa je o naši in svoji sedanjosti spisal še bolj osebno knjigo. Ob koncu leta 2019 je namreč hudo zbolel. Medtem ko se je s težavo oklepal svojega življenja, je spoznal, kako krhko je človeško zdravje, ki v naši družbi izgublja status človekove pravice. Pri tem Synder niza osebne izkušnje iz zdravstvenih sistemov z različnih koncev sveta: iz Amerike, kjer je bolna oseba postala poblagovljen izdelek, ki ga je treba ekonomsko čim bolj izkoristiti, in Evrope, kjer je zdravstveni model še javno dobro, vendar gre po poti filozofije, ki je prisotna na oni strani Atlantika. Brez zdravja po Snyderjevem mnenju namreč nimajo pravega smisla niti druge pravice in svoboda. Vse to se mu je zgodilo še pred pandemijo, ki je zdravstvene zagate še intenzivirala, saj lahko od takrat naprej opazujemo, kako se podhranjeni zdravstveni sistemi s premalo osebja upogibajo pod težo bolnikov s koronavirusom po vsem svetu. Mnoge vlade so to stanje epidemije z namerno ignoranco, dezinformacijami in vojnim dobičkarstvom naredile še hujše. Naša bolehnost je knjiga o tem, kako je zdravje posameznikov osnovni pogoj za delovanje katerekoli družbe, obenem pa premislek o tem, kako nujno je, da za to vzpostavimo vzdržen in do vseh državljanov kar se da enakopraven zdravstveni sistem. Ali kot pravi Snyder: »Svoboda pripada posameznikom. Da bi lahko bili svobodni, potrebujemo zdravje. Za zdravje pa potrebujemo drug drugega.«

Samo Rugelj, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...