Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Praktični razlogi

O teoriji delovanja
Pierre Bourdieu
Praktični razlogi
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni Brezplačna poštnina

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Temeljna dela
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-260-122-5
Naslov izvirnika Raisons pratiques
Podnaslov izvirnika Sur la théorie de l'action
Leto izdaje izvirnika 1994
Prevod Katarina Rotar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
230 g
194 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
filozofija

Založnik o knjigi

Praktični razlogi so Bourdieujevo besedilo iz leta 1994 in spadajo v njegovo pozno obdobje. Med njegovimi deli veljajo za enega najpomembnejših teoretskih, splošnih, preglednih in tudi širše dostopnih, ne pa specifično aplikativnih spisov. Kot rezultat dolge znanstvene kariere na področju sociologije pa se, zaradi dometa obravnavane teme, teorije dejanja, hkrati dotikajo tudi filozofske tematike.
V knjigi skuša Bourdieu predložiti teorijo univerzalne veljavnosti sociološkega modela delovanja. Po eni strani v ta namen rekonstruira logiko in delovanjski način vsakdanje prakse, po drugi pa logiko in delovanjski način praktičnih form osrednjih družbenih polj: politično-administrativnega, znanstvenega, religioznega področja itd. Tako Bourdieu skozi posamezna poglavja obravnava razmerje med šolskim sistemom in ohranjanjem ter legitimacijo razrednih struktur moderne družbe, materialna in simbolna razmerja moči pri razumevanju umetniških del, genezo in notranjo logiko moderne države, družino kot utelešenje predkapitalistične ekonomije itd. Knjiga skozi takšne primere razkriva zmote posebnega načina mišljenja, ki mu Bourdieu pravi »sholastični pogled«, torej napačna razumevanja prakse s strani akademske znanosti, ki meni, da je povsem neodvisna od materialnih in časovnih prisil.
S tem se Bourdieujevega spisa ne da brati le kot lucidnega povzetka in predstavitve izjemno dolge, široke in bogate profesionalne poti, njenih upravičeno slavnih empiričnih, konkretnih, aplikativnih študij, temveč hkrati tudi kot angažiran pamflet proti specifičnim režimom vednosti, predvsem proti univerzitetnemu diskurzu.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...