Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Praktični razlogi

O teoriji delovanja
Pierre Bourdieu
Praktični razlogi
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Krtina
Zbirka Temeljna dela
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-260-122-5
Naslov izvirnika Raisons pratiques
Podnaslov izvirnika Sur la théorie de l'action
Leto izdaje izvirnika 1994
Prevod Katarina Rotar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
230 g
194 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Praktični razlogi so Bourdieujevo besedilo iz leta 1994 in spadajo v njegovo pozno obdobje. Med njegovimi deli veljajo za enega najpomembnejših teoretskih, splošnih, preglednih in tudi širše dostopnih, ne pa specifično aplikativnih spisov. Kot rezultat dolge znanstvene kariere na področju sociologije pa se, zaradi dometa obravnavane teme, teorije dejanja, hkrati dotikajo tudi filozofske tematike.
V knjigi skuša Bourdieu predložiti teorijo univerzalne veljavnosti sociološkega modela delovanja. Po eni strani v ta namen rekonstruira logiko in delovanjski način vsakdanje prakse, po drugi pa logiko in delovanjski način praktičnih form osrednjih družbenih polj: politično-administrativnega, znanstvenega, religioznega področja itd. Tako Bourdieu skozi posamezna poglavja obravnava razmerje med šolskim sistemom in ohranjanjem ter legitimacijo razrednih struktur moderne družbe, materialna in simbolna razmerja moči pri razumevanju umetniških del, genezo in notranjo logiko moderne države, družino kot utelešenje predkapitalistične ekonomije itd. Knjiga skozi takšne primere razkriva zmote posebnega načina mišljenja, ki mu Bourdieu pravi »sholastični pogled«, torej napačna razumevanja prakse s strani akademske znanosti, ki meni, da je povsem neodvisna od materialnih in časovnih prisil.
S tem se Bourdieujevega spisa ne da brati le kot lucidnega povzetka in predstavitve izjemno dolge, široke in bogate profesionalne poti, njenih upravičeno slavnih empiričnih, konkretnih, aplikativnih študij, temveč hkrati tudi kot angažiran pamflet proti specifičnim režimom vednosti, predvsem proti univerzitetnemu diskurzu.

Recenzija Bukla

Delo predstavlja zbirko avtorjevih predavanj, ki jih je imel na različnih univerzah po vsem svetu, obravnavajo pa kar najrazličnejše teme – znanstvene prakse, umetnost in kulturno produkcijo, državne in cerkvene institucije ter družinsko živ­ljenje, če jih naštejemo samo nekaj. V vsej tej raznolikosti pa se pokaže univerzalnost Bourdieujeve sociološke metode in njegove teorije delovanja. Postavi se nasproti intelektualističnim filozofijam, kot je na primer utilitarizem, ki predpostavljajo, da je človek racionalni agens, ki se odloča na podlagi izračunov in predvidevanj, glede na svoje lastne interese. Bourdieu poudarja pomen družbenih struktur, ki vplivajo na to, kar imenuje posameznikov praktični čut. Ta pojasnjuje osebne preference in navade, spontane odločitve ter odzive v različnih okoliščinah. Kljub temu pa avtor ne zapade v determinizem – subjekti se odločajo svobodno, vendar pa so njihove možnosti omejene z družbenimi razmerami. Delo je mogoče brati tudi kot uvod v preostala avtorjeva dela, od katerih jih je kar nekaj že doživelo prevod v slovenščino, ki temeljijo prav na predpostavkah teorije delovanja. Kot njegovo pozno delo pa lahko predstavlja tudi povzetek Bourdieujeve dolge in bogate raziskovalne poti.

Sanja Podržaj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...