Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kdaj

Znanstvene skrivnosti natančne izbire pravega trenutka
Daniel H. Pink
Prelistaj
Kdaj -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7050-30-1
Naslov izvirnika When
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Anja Radaljac
Urejanje Renate Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
440 g
323 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija
knjige umco
družina, vzgoja in izobraževanje
družbene vede > ekonomija
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vsi se soočamo z neskončnim nizom odločitev v času. Kdaj zamenjati službo? Kdaj se poročiti? Kdaj sporočiti slabe novice? Večino teh odločitev sprejemamo intuitivno ter na podlagi raznih namigov in ugibanj. V knjigi Kdaj pa nas svetovno znani avtor Daniel H. Pink nadrobno pouči, da večina tovrstnega odločanja vsebuje napačen pristop.

Vsi mislimo, da je pravi trenutek ključen pri naših odločit­vah, njegova izbira pa celo neke vrste umetnost. Pink trdi drugače: odločanje v pravem trenutku je v resnici znanost. S primeri iz psihologije in biologije, z raziskavami s področja nevroznanosti in ekonomije, nam avtor v knjigi Kdaj razkrije, kako pristopiti k življenju in delu v smislu izbire pravega trenutka.

Zakaj lahko specifičen razpored odmorov zelo pripomore k rezultatom učencev na testih? Kako in zakaj lahko zablesti povprečna oseba? Kako lahko zaključki sestankov pripomorejo k zvišanju motivacije? In, seveda; ali lahko čas postane naš prijatelj, namesto da je naš stalni nasprotnik? 

Fascinantna, napeta in tudi praktično uporabna knjiga o odločanju v pravem trenutku, prinaša veliko idej in trajnih nasvetov, ki bodo spremenili vaš pogled na preteklost, sedanjost in prihodnost.

 

»Zasnovana na znanstvenih odkritjih in s praktičnimi priporočili.«
– Kirkus

»Uporabna, inspirativna in s premišljenimi nasveti.«
– Booklist

»Knjiga Kdaj je pravo razkošje prepričljivih informacij in vpogledov.«
– Philadelphia Inquirer

»Pink nam s knjigo Kdaj prinaša slabe novice za naš ­slabo organiziran čas, obenem pa tudi dobre novice, kako te slabosti spremeniti v naše prednosti. Najbolje pri vsem skupaj pa je, da mnogi od njegovih nasvetov vključujejo upočasnitev, jemanje dodatnih odmorov in več počitka. Seveda noben od njegovih nasvetov ne bo preprečil odtekanja našega časa, vendar pa so to dokazani načini, kako naše ure zapolniti kar najbolje.«
– The Wall Street Journal

o avtorju

DANIEL H. PINK (1964) je avtor šestih knjig, v katerih prepleta poslovne teme in vedenjsko psihologijo, poleg tega pa je aktiven tudi na televizijskem področju, saj je bil v letih 2014 in 2015 producent televizijskega kanala National Geographic in serije Crowd Control, v kateri so s praktičnimi poskusi skušali vplivati na človekovo vedenje. V slovenščino je že prevedena njegova knjiga Zagon (Drive, 2009), med njegovimi najbolj znanimi knjigami pa je tudi Prodajati je človeško (To Sell is Human, 2012). V knjigi Kdaj (When, 2018), knjižni uspešnici časopisa New York Times, se je lotil planiranja odločitev v pravem trenutku in v njej pokazal, kako je pravočasna aktivnost pogosto ključna za uspešno realizacijo.

ODLOMEK

»Zakaj so začetki – ali začnemo dobro ali slabo – tako pomembni? In kako lahko začnemo znova, če se zatak­nemo že na začetku? Zakaj nas raziskovanje sredine – projekta, igre, celo življenja – včasih potre  in včasih spodbode? Zakaj nas konci napolnijo z energijo, da se posebej potrudimo, da čim prej dosežemo ciljno črto, a nas obenem tudi navdihujejo, da se upočasnimo in iščemo smisel?
Kako se v času usklajujemo z drugimi ljudmi – pa naj gre za oblikovanje programske opreme ali petje v zboru? Zakaj nekateri šolski urniki ovirajo učenje, določene vrste odmorov pa izboljšajo rezultate, ki jih učenci dosegajo na preizkusih znanja? Zakaj nas razmišljanje o preteklosti usmeri k enemu načinu vedenja, razmišljanje o prihodnosti pa nas zapelje v drugo smer?
In, nazadnje, kako lahko zgradijo organizacije, šole in življenja, ki upoštevajo nevidno moč izbire pravega trenutka, ki pripoznavajo, če parafraziramo Milesa Davisa, da izbira pravega trenutka ni glavna stvar, temveč edina stvar?«
– iz knjige

o knjigi v drugih medijih

Predstavitev na portalu Govori.se
»Odgovorni urednik in založnik pri UMco Samo Rugelj je predstavil delo Kdaj; Znanstvene skrivnosti natančne izbire pravega trenutka Daniela H. Pinka, sicer avtorja uspešnice Zagon. Novo Pinkovo delo je po besedah urednika knjiga o tem, kako čas bolje prilagoditi temu, kako deluje tvoje življenje. V knjigi, ki jo je prevedla Anja Radaljac, avtor bralca nadrobno pouči, da večina odločanja posameznikov, kdaj bodo nekaj naredili, denimo zamenjali službo, se poročili ali šli k zdravniku, vsebuje napačen pristop.«

Recenzija v reviji Zarja
»Jutro je pametnejše od večera ... in še veliko modrejše in aktivnejše od zgodnjega popoldneva, trdi avtor knjige Kdaj Daniel H. Pink (založba Umco). V času, ko vsi tožimo, da imamo premalo časa, pač ne pomislimo, da bi ga imeli veliko več, če bi ga uravnavali po biološkem ritmu. Ki ga nesporno imamo, na kar je opozoril že francoski astronom, ki je nekega poletja leta 1729 opazil, da njegova okrasna lončnica zvije liste, ko pade mrak, in jih spet razpre, ko se zdani. Zaprl jo je v omaro, a je rastlina tudi brez svetlobe počela isto. Tri stoletja torej že vemo, da imajo vsa živa bitja notranjo biološko uro, pa tega ne upoštevamo.«

Recenzija Bukla

Čas je ključno gonilo našega življenja, najpomembnejše orodje za izvajanje naših aktivnosti in barometer naše usklajenosti med aktivnostmi, ki jih je treba opraviti, kakovostjo njihove izvedbe in naše umirjenosti ob zaključku vsakega dne ali kakega drugega časovnega obdobja. Kako se lahko čim bolj prilagodimo gladkemu delovanju znotraj nam odmerjenega časa, kako lahko splošne in lastne dnevne ritme uskladimo s časovnimi zahtevami in potrebami, kako lahko izkoristimo zakonitosti časa in jih obrnemo v svoj prid – v tej neznansko uporabni, a obenem z dovolj teorije podloženi knjigi Kdaj o tem piše Daniel H. Pink, avtor šestih knjig, v katerih prepleta poslovne teme in vedenjsko psihologijo, ki je poleg tega aktiven tudi na televizijskem področju, saj je bil v letih 2014 in 2015 producent televizijskega kanala National Geographic in serije Crowd Control, v kateri so s praktičnimi poskusi skušali vplivati na človekovo vedenje. V slovenščino je že prevedena njegova knjiga Zagon, med njegovimi najbolj znanimi knjigami pa je tudi Prodajati je človeško (To Sell is Human). V svoji najnovejši mednarodni knjižni uspešnici Kdaj se je Pink lotil planiranja odločitev v pravem trenutku in v njej pokazal, kako je pravočasna aktivnost pogosto ključna za uspešno realizacijo. Pogosto sicer mislimo, da je pravočasno odločanje neke vrste umetnost, Pink pa trdi drugače: odločanje v pravem trenutku ima lahko povsem znanstveno podlago, ki izhaja iz naših raziskanih notranjih ritmov in našega odnosa do časa. To se kaže v mnogih niansah, ki jim v vsakdanjem življenju posvečamo veliko premalo pozornosti. Recimo: Kako pomembni so popoldanski počitki za čim kakovostnejše delo v bolnišnicah? Zakaj ima za zmago več možnosti moštvo, ki ob polčasu rahlo zaostaja? Kako na učno uspešnost otrok vpliva prezgoden začetek pouka? Kako nas lahko motivirajo začetki in kako vpliva na nas, da smo svojo delovno kariero začeli v konkretnem (bodisi predkriznem ali pa kriznem) času? Pink v svoji knjigi obdela vpliv časa na naše življenje v vsej njegovi celovitosti, potem pa nam na koncu vsakega poglavja postreže še z dodatkom – priročnikom časovnega hekerja –, v katerem nas spodbuja, da morebitne slabe prakse v zvezi s časom sčasoma preuredimo in čas iz nasprotnika spremenimo v part­nerja. Pri tem Kdaj ni kaka novodobna metoda za upravljanje časa z željo dviga učinkovitosti v enakem časovnem obdobju; ne, Kdaj je blaga knjiga, ki vas skuša poučiti, kako obstoječemu času dodati nekaj miline in izboljšati kakovost našega življenja in bivanja!

Samo Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...