Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nauki črne skrinjice

Zakaj se večina ljudi ničesar ne nauči iz napak, nekaterim pa to vseeno uspe
Matthew Syed
Prelistaj
Nauki črne skrinjice -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7050-22-6
Naslov izvirnika Black box thinking
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Sandi Kodrič
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
570 g
413 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede
knjige umco
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V človeški naravi je, da delamo napake, bodisi v službi, na nogometni tekmi ali pri izpitu na fakulteti. Vprašanje pa je, ali se iz njih poskušamo kaj naučiti. Pri nekaterih poklicih ena sama napaka lahko pomeni usodne in nepopravljive posledice. To recimo velja za letalsko industrijo. Da bi bilo usodnih napak tam čim manj, je vsako letalo že dolgo opremljeno s skoraj neuničljivo črno skrinjico, ki snema delovanje letala in pogovore v njem. Tako lahko ob vsaki napaki ali strmoglavljenju letala pregledajo in analizirajo, kaj je šlo narobe pri tem poletu. S to metodo je v zadnjih desetletjih letalska industrija postala zelo varna, zaradi česar so »nauki črne skrinjice«, od koder izvira tudi naslov te knjige, dragoceni za vse, ki si v svojem življenju prizadevajo za odpravljanje napak.

Knjiga Nauki črne skrinjice je posvečena analiziranju in učenju iz napak, prav pa lahko pride čisto vsakemu posamezniku. Sestavljajo jo resnične zgodbe o napakah z različnih področij, od športnih do poslovnih primerov ter od zdravstva, prava, bančništva pa vse do politike. Matthew Syed jih zaokroža v nasvete in dognanja, kako se čim bolje učiti iz napak in na koncu doseči svoj cilj, ob tem pa nam tudi razkrije, kako v življenju ne moremo napredovati, če nismo pripravljeni preučiti lastnih napak.

Avtor knjige Nauki črne skrinjice svoje izsledke črpa iz različnih znanstvenih ved, kot so antropologija, psihologija, zgodovina in teorija kompleksnosti. Z njihovo pomočjo razišče skrite, vendar v svoji osnovi pogosto povsem predvidljive vzorce človeških napak ter naše odzive nanje. Če torej spremenimo odziv in si priznamo, da smo naredili nekaj narobe, s tem lahko veliko bolje izkoristimo naše potenciale tako v službi kot tudi v vsakdanjem življenju.

MATTHEW SYED (1970) je angleški pisatelj, radijski in televizijski komentator na BBC ter novinar, ki piše za časopis The Times of London. Študiral je na univerzi v Oxfordu in dobil nagrado za najboljšega študenta na oddelku za politiko, filozofijo in ekonomijo. Pred svojo novinarsko kariero je profesionalno tekmoval v namiznem tenisu in bil štirikratni državni prvak. Do sedaj je napisal uspeš­nici Bounce (Odboj, 2010) in The Greatest (Največji, 2017), v katerih se je posvetil športni psihologiji in metodam za doseganje vrhunskih rezultatov. V svojem doslej najbolj odmevnem delu Nauki črne skrinjice se je osredotočil na pomen človeških napak pri izboljšanju kakovosti življenja na vseh področjih, od zasebnega do poslovnega.

»Knjiga, ki bo za zmeraj predrugačila vaše razmišljanje o napakah.«
– Daniel Pink, avtor knjig Zagon in Kdaj

»Kreativni preboji se pogosto začnejo z velikimi neuspehi. Ta čudovita knjiga preoblikuje naš pogled nanje, saj jih pomaga razumeti, premagati, in, kar je najpomembneje, se z njimi tudi spopasti.«
– James Dyson, oblikovalec, izumitelj in podjetnik

Odlomek

»Zato naj ponovim: za naš namen je zaprta zanka tista, pri kateri neuspeh ne vodi do napredka, ker se informacija o napakah ali slabostih ignorira ali napačno interpretira. Odprta zanka vodi do napredka, ker se povratno informacijo uporabi in racionalno ukrepa v skladu z njo.
V tej knjigi bomo spoznavali zaprte zanke v sodobnem svetu: v vladnih uradih, v gospodarstvu, v bolnišnicah, v naših življenjih. Raziskovali bomo njihovo poreklo, njihov razvoj, kako se jih na videz bistri ljudje vseeno oklepajo in se vrtijo v začaranem krogu. Odkrivali bomo tehnike za njihovo prepoznavanje in prekinjanje, s čimer se bomo osvobajali iz njihovega prijema.«
– iz knjige

Recenzija Bukla

Napake so del življenja in Slovenci imamo na to temo lep pregovor: »Kdor dela, tudi greši.« A vendar se tudi pri nas, v vse bolj napredujočem kapitalističnem načinu življenja, napake tudi vse bolj problematizirajo, včasih celo demonizirajo, kot bi bile nekaj, čemur se da povsem izogniti. Knjiga Nauki črne skrinjice Matthewa Syeda, pisatelja, novinarja in nekdanjega vrhunskega igralca namiznega tenisa, ki še kako dobro ve, kako lahko človek doseže velik napredek z majhnimi izboljšavami in učenjem iz neuspehov, se je problematike napak lotila sistematično in predvsem skuša odgovoriti na vprašanje, kako se iz njih lahko poskušamo kaj naučiti. Za osnovo, ki je knjigi dala tudi nas­lov, jemlje letalsko industrijo. Da bi bilo tam usodnih napak čim manj, je vsako letalo že dolgo opremljeno s skoraj neuničljivo črno skrinjico, ki snema delovanje letala in pogovore v njem. Tako lahko ob vsaki napaki ali strmoglavljenju letala pregledajo in analizirajo, kaj je šlo narobe pri tem poletu, izsledki pa so potem na voljo vsem pilotom na svetu. S to metodo je letalska industrija v zadnjih desetletjih zmanjšala število napak in postala zelo varna, zaradi česar so splošni »nauki črne skrinjice« dragoceni za vse, ki si v svojem življenju prizadevajo za odpravljanje napak. Na drugi strani Syed predstavi kar nekaj primerov iz medicine in zdravstva, kjer določene klinike nikakor ne zmorejo zmanjšati števila napačnih odločitev pri svojem delu: Syed trdi, da je razlog v tem, da nimajo vzpostavljenega mehanizma prestrezanja, evalvacije in poznejšega popravljanja obstoječega sistema delovan­ja, kar je po njegovem zaprta zanka, ki ne vodi k napredku. Tako denimo pravi: »Za naš namen je zaprta zanka tista, pri kateri neuspeh ne vodi do napredka, ker se informacija o napakah ali slabostih ignorira ali napačno interpretira. Odprta zanka pa vodi do napredka, ker se povratno informacijo uporabi in racionalno ukrepa v skladu z njo.« V knjigi Nauki črne skrinjice so predstavljene resnične zgodbe o napakah z različnih področij, od športnih do poslovnih primerov ter od zdravstva, prava, bančništva pa vse do politike. Matthew Syed jih zaokroža v nasvete in dognanja, kako se čim bolje učiti iz napak in na koncu doseči svoj cilj, ob tem pa nam tudi razkrije, kako v življenju ne moremo napredovati, če nismo pripravljeni preučiti lastnih napak, zaradi česar ostanemo ujetniki tako imenovane kognitivne disonance, pri kateri se nočemo soočiti z resnico, čeprav je ta morda pred nami. Avtor knjige Nauki črne skrinjice svoje izsledke črpa iz različnih znanstvenih ved, kot so antropologija, psihologija, zgodovina in teorija kompleksnosti. Z njihovo pomočjo razišče skrite, vendar v osnovi pogosto povsem predvidljive vzorce človeških napak ter naše odzive nanje. Če torej spremenimo odziv in si priznamo, da smo naredili nekaj narobe, lahko s tem mnogo bol­je izkoristimo svoje potenciale, tako v službi kot tudi v vsakdanjem ­življenju.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...