Založba | Založba /*cf. |
Zbirka | Rdeča zbirka |
Leto izdaje | 2010 |
ISBN | 978-961-257-032-3 |
Naslov izvirnika | Sweetness and Power |
Podnaslov izvirnika | The Place of Sugar in Modern History |
Leto izdaje izvirnika | 1985 |
Prevod | Polona Poberžnik, Ičo Vidmar |
Urejanje | Zoja Skušek, Alvina Žuraj |
mehka vezava
20 x 13,5 cm
440 g
380 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > etnologija in antropologija
Recenzija Bukla
Mintz (1922) je angleški antropolog, najbolj znan po svojih strokovnih monografijah o hrani, njenem pridobivanju in potrošnji ter iz tega izhajajočem vplivu na človekovo življenje (opravil je tudi kar veliko terenskega dela v Južni Ameriki in na Antilih). Sladkost in moč iz leta 1985 interdisciplinarno obdeluje sladkor in njegov vpliv na spreminjanje človekove kulture in narave v zadnjem tisočletju, kar ga človek uporablja (pred 1650 sta bila, recimo, pri Angležih glavna vira sladkobe sadje in med). Knjiga se začne z antropologijo hrane in prehranjevanja kot deloma antropologije modernega življenja, nadaljuje pa se z analizo proizvodnje sladkorje v stoletjih, ko ga je Zahod začel vse več uživati (pri čemer se skuša pokazati na tesno povezanost med proizvodnjo in porabo, ki pomembno določata druga drugo), proti koncu knjige pa skuša Mintz tudi pojasniti, zakaj je konjukturna
proizvodnja sladkorja šla to pot. Knjiga, ki vas bo na to, od kod prihaja sladkost, gotovo spomnila v takih vsakdanjih trenutkih, ko vas kdo vpraša: »Boste kavo s sladkorjem ali brez?«
Samo Rugelj
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- -10% Ujetniki omrežij Priročnik za samopomoč v omreženem svetu z zelo dolgim uvodom: Eseji o hobotnici, ki se je ujela v pajkovo mrežo 20,61 € 22,90 € Prihrani 2,29 € Dodaj v košarico
- Problem povečevanja človeške energije s posebnim ozirom na pridobivanje energije sonca Druga, razširjena in dopolnjena izdaja 29,00 € Dodaj v košarico