Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovina tišine

Od renesanse do danes
Alain Corbin
Zgodovina tišine

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba V. B. Z.
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7083-03-3
Naslov izvirnika Histoire du silence
Prevod Jedrt Lapuh Maležič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13 cm
260 g
152 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
družbene vede
filozofija
umetnost
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodovina tišine je napisana v času, ko naj bi tišina zaradi informacijske nasičenosti postajala redka dobrina. Kot pa pokaže Corbin, želja po tišini ni posebna značilnost našega časa. Tišina ima dolgo zgodovino. Zgodovina tišine je predvsem zgodovina njenega občutenja, ki je v središču človeškega besednega obstoja. Tišina namreč ni zgolj odsotnost hrupa, pač pa tudi prispodoba in občutenje, ki je v nekaj stoletjih in desetletjih vendarle doživelo veliko transformacijo. Knjiga je vodič v tišino, kakršno lahko zagotovi literarna izkušnja, in hkrati vodič po zgodovini, ki je v tišini prepoznala posebno družbeno in psihološko stanje.

»Danes je težko najti tišino, kar nas ovira pri tem, da bi slišali notranji govor, ki pomirja in daje spokoj. Družba zapoveduje, naj se uklonimo hrupu, da bi postali del vsega, namesto da bi prisluhnili sebi. […] Glavni problem pa ni silovitost kravala v urbanih prostorih […] Bistvo spremembe tiči v prekomerni mediatizaciji, v nenehni povezanosti in iz nje izhajajočem nenehnem toku govora, ki se vsiljuje posamezniku in ga privede do tega, da ga postane groza tišine.«

Alain Corbin (1936) je francoski zgodovinar, specializiran za mikrozgodovino. Je zaslužni profesor na pariški univerzi Panthéon-Sorbonne in eden najbolj prevajanih francoskih zgodovinarjev.

Recenzija Bukla

Zgodovina tišine je napisana v času, ko naj bi tišina zaradi informacijske nasičenosti postajala redka dobrina, hrup pa je zaradi tehnološkega razvoja že dolgo predmet estetike, taktike, metaforike in medijskih ter kulturnih analiz. Kot pokaže Alain Corbin, priznan francoski zgodovinar, želja po tišini ni posebna značilnost našega časa. Tišina ima dolgo zgodovino. Lahko je znak upora ali posledica represije; hlepenje po umiku ali klic po vključitvi. Tišina ni zgolj odsotnost hrupa, pač pa tudi prispodoba in občutenje, ki je v zadnjih desetletjih vendarle doživelo transformacijo. Zgodovina tišine je predvsem zgodovina njenega občutenja, ki je v središču človeškega besednega obstoja. Knjiga je vodič v tišino, kakršno lahko zagotovita literarna izkušnja ter tišina arhivov, in hkrati vodič po zgodovini, ki je v tišini prepoznala posebno družbeno in psihološko stanje.

Beti Hlebec, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...