Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Naj
18,00 € 18,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ocean
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-94756-2-1
Ilustracije Jure Engelsberger
Urejanje Nataša Detič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
310 g
189 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družina, vzgoja in izobraževanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

NAJ je za tiste, ki jih razganja sto na uro. In za tiste z energijo utrujenega lenivca.    
NAJ je za skrivnosti. In za stvari, ki bi jih zakričali do neba in nazaj.  
NAJ je za vse tiste, ki so kdaj veseli, žalostni, zadovoljni, zaljubljeni, zmedeni, jezni, razočarani, utrujeni … Za tiste, ki v vsem vidijo lepo, in tiste, ki v vsem vidijo temo.
NAJ je za tiste, ki plešejo, smučajo, pišejo, zbirajo znamke, snemajo filmčke, berejo, se vozijo z motorji, skejti, na glas prepevajo, igrajo igrice, in za tiste, ki še niso odkrili, kaj jih veseli.
NAJ je za tiste, ki bi radi rešili svet, in tiste, ki jim svet pomeni udoben kavč, knjiga in kakav.  
NAJ je za vse. Ker je vsak lahko NAJ. Vsak! Zato bodi NAJ. 

Knjiga NAJ mladostnikom na začetku najstništva ponuja izhodišča za razmišljanje o sebi, o tem, kaj se z njimi dogaja, kako lahko vplivajo na svoje življenje in kakšno odgovornost imajo do družbe. Polna duhovitih zgodb o pripetljajih, razmišljanjih in občutkih štirih glavnih likov, s katerimi se najstniki z lahkoto poistovetijo, knjiga ob skrbno izbranih temah skozi vodene vaje, samoraziskovanje, spoznanja in napotke najstnike opolnomoči za uspešno spopadanje z izzivi lastnega odraščanja. Za starše pa je knjiga NAJ dobrodošel pripomoček pri njihovih prizadevanjih, da bi iz zmedenih najstnikov vzgojili odgovorne in prijazne ljudi.

O avtoricah

Nina Jelen je inovativna učiteljica, ki jo obožujejo učenci in njihovi starši. Pa tudi domača in mednarodna strokovna javnost, saj je novembra 2018 v Bruslju prejela prvo nagrado Evropske komisije v kategoriji za učitelje na natečaju »SaferInternet4EU«. Pred tem je z učno uro, ki temelji na zgodbi iz slikanice Ženičke in strički za daljnimi grički, zmagala na natečaju informacijske pooblaščenke na temo varstva zasebnosti in osebnih podatkov na spletu. Oktobra 2019 je za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva prejela najvišjo državno nagrado Republike Slovenije. Po njenem mnenju so učitelji hkrati tudi učenci, ker se ves čas učijo. Včasih so mamice in atiji, motivatorji, usmerjevalci, trudijo se, da so učencem vzor, brišejo nosove, učijo za življenje, opogumljajo otroke, držijo z njimi in poskušajo v njih poiskati najboljše.

Anja Kurent je doštudirala na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kjer je opravila tudi specializacijo iz Sistemske psihoterapije. Sodeluje z vladnimi in nevladnimi organizacijami: Zavetišče za ženske in žrtve nasilja, Krizni center, projekt Zagovornik – glas otroka (projekt Varuha človekovih pravic), Zavod Emma, centri za socialno delo, mladinski centri, osnovne in srednje šole ... Je soustanoviteljica Društva za kakovost življenja Spiritual. Kot samostojna podjetnica uspešno izvaja psihoterapevtsko prakso za otroke in mladostnike, družine, pare in posameznike, predavanja za starše, zaposlene v podjetjih, strokovne delavce ter interaktivne delavnice za vse generacije (www.anjakurent.com). Navdihujejo jo ljubezen, življenje in iskrice v očeh zadovoljnih ljudi. Uživa v sproščeni družbi srčnih oseb, doživetjih v naravi, odličnih knjigah in filmih, o katerih z veseljem napiše svoje mnenje ali strokovno recenzijo.

Recenzija Bukla

Pred leti sem v spletnem članku zasledila, da so se v Angliji nekima podjetnima najstnicama starši očitno zasmilili do te mere, da sta na podlagi lastnih izkušenj in pogovorov z vrstniki napisali priročnik za vzgojo mladostnikov, namenjen staršem. Kaj bi bilo učinkovitejše od nasvetov iz prve roke, kajne? V tistih časih je bilo tudi pri nas doma kar burno, zato sem nekaj nasvetov iz članka nevsiljivo preizkusila. Bogme, najstništvo se geografsko nekoliko razlikuje, saj ni kaj prida zaleglo, mi je pa dalo misliti, ali sploh obstaja neka univerzalna strategija v spopadanju z mladostniškim hormonskim cunamijem.
Staršem je na voljo kar nekaj vodnikov in priročnikov o prepoznavanju pubertetnih težav in posledično praktičnih nasvetov za solidno bivanje z najstnikom. Kaj pa priročniki po meri mladostnikov?
Avtorici Nina Jelen in Anja Kurent sta se svojega lotili preudarno in domišljeno. V pojasnilo: Nina je tista mlada učiteljica, ki orje ledino na področju inovativnih pristopov k učenju ter zanje posledično pobira nagrade doma in v tujini, Anja pa je kreativna psihoterapevtka in mojstrica reikija, ki otrokom, mladostnikom in odraslim uspešno pomaga pri reševanju življenjskih tegob in stisk.
Na podlagi bogatih večletnih izkušenj sta zastavili smel, inovativen in kulski priročnik o najstnologiji, tej posebni vedi, tako polni različnih izzivov. V prvi vrsti je namenjen najstnikom, ampak tudi odraslim prav nič ne škodi.
Pojasnilo, čemu sploh tovrsten vodnik, je seveda odveč. V mladostniku poteka na fizični, čustveni in intelektualni ravni toliko procesov hkrati, da je kot premično minsko polje. V še včeraj olikanem, srčkanem in pridkanem detetu na lepem divjajo burske vojne, ki znajo v domače okolje vnesti precej napetosti in nesoglasij. Najstniščina je pač jezik, ki gre mnogim odraslim težko v uho.
Recept se zdi na prvi pogled razmeroma nezahteven: štiri značajsko različne junake, Tjašo in Manco ter Filipa in Vida, povezujejo tegobe, na katere se različno odzivajo; avtorici tako skozi kratke, sočno in v jeziku mladih spisane zgodbe mlademu in odraslemu bralcu ponujajo vpogled v ranljivo in praviloma dramatično odzivanje najstnika na svet, ki ga obdaja.
Knjiga je razdeljena na posamezna poglavja o ljudeh in rečeh, ki igrajo pomembno vlogo v najstnikovem vesolju, denimo prijateljih, ljubezni, strahu, zavisti, jezi, šoli, uspehu in neuspehu. Avtorici že v uvodu mladostnika, to občutljivo zverinico, s katero je treba ravnati v rokavicah, povabita na noro zabavo, ki mu s pomočjo najrazličnejših preizkusov in nalog pomaga razvozlati marsikaj novega o sebi. Predvsem izbruhi togote so tisti, ki najstnika in odrasle v njegovi bližini iz dneva v dan zdelujejo huje kot triatlon. In razdelek Včasih bi kar … glede tega prijazno postreže s kopico primerov, razlag in NAJ napotkov. Temu, denimo, sledi poglavje Čas za krokodilje solze, ki je še ena viharna in redna matineja na domačem sporedu, znana staršem in pri odprtih oknih še sosedom.
Avtorici pretanjeno, strokovno in literarno prepričljivo postrežeta s hudomušnimi pred­logi, rešitvami in vajami za lažje spopadanje z izzivi odraščanja. Krasni so tudi NAJ izreki, osebno mi je najljubši Ko nekaj poveš glasno, takoj postane manj strašno, ki se ga v življenju tudi sama držim. Uporaben priročnik za zbegane starše, ki svojega najstnika ne prepoznajo več, vendar pozor! Raje si priskrbite svoj izvod, kajti če vas najstnik zaloti med stikanjem po sobi, bo joj!
Ilustrator Jure Engelsberger je seveda kot po navadi odlično opravil svoje delo, tako da je knjiga tudi po likovni plati razgibana in živahna, kot se za mlado bralstvo spodobi.
Skratka, vsi štirje, z založnico Natašo Detič vred, sedi, pet! Koristna zadeva za vse vpletene v proces odraščanja.

Janja Vidmar, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...