Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Teorija navezanosti

Tomaž Erzar, Katarina Kompan Erzar
Teorija navezanosti
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-218-954-9
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
510 g
271 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija
družina, vzgoja in izobraževanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Objave Teorije navezanosti se lahko veselimo, saj je to besedilo, ki ga ne bomo prebrali le enkrat in odložili na polico, ampak se bomo k njemu vedno znova vračali in vsako prebiranje bo spodbudilo naše kritično razmišljanje o obravnavani problematiki ter nas vodilo do novih spoznanj. Menim, da se bo teorija navezanosti na osnovi novih raziskav navezanosti še razvijala, in pomembno je, da dobi vidnejše mesto v terapevtskem, izobraževalnem in raziskovalnem delu tudi v Sloveniji. Teorija navezanosti je namenjena zelo široki populaciji bralcev: tako staršem, ki bodo lahko na njegovi osnovi temeljito razmislili o svojem odnosu in vedenju do otroka; vzgojiteljem, učiteljem in medicinskemu osebju, ki bodo v besedilu našli teoretično osnovo za svoje strokovno delovanje; psihologom in drugim strokovnjakom, katerim bo besedilo spodbuda za njihovo terapevtsko delo, raziskovanje, svetovanje ipd.; in nenazadnje tudi politikom, saj bi morali izsledki raziskav, povezanih s teorijo navezanosti, pomembno vplivati tudi na politične odločitve v zvezi z urejenostjo vsakdanjega življenja. (Iz recenzije dr. Zlatke Cugmas)
Varna fizična in čustvena navezanost na starše otroku omogoča, da v stiski pri njih poišče zatočišče in jih, ko je pomirjen, uporablja za izhodišče pri raziskovanju okolice in medosebnega sveta. Otrokov odhod od doma in vrnitev domov sta prispodobi ključnih vidikov njegovega kasnejšega življenja: njegove samopodobe in občutka zase, njegove podobe sveta in soljudi, iniciativnosti in poguma, sposobnosti za žalovanje, zaupanje in vero. Njegova barka življenja bo imela svoje domače pristanišče, od koder bo izplula in kamor se bo lahko vedno vrnila.

Recenzija Bukla

Slovenska specialista zakonske in družinske terapije s Teološke fakultete Univerze v Ljubljani sta pripravila obsežno strokovno besedilo, ki obravnava vse vidike navezanosti od odraščanja, prek najstniških let do starševstva in regulacije odnosov med odraslimi, ter je kot tako namenjeno najširšemu krogu bralcev. »Varna fizična in čustvena navezanost na starše otroku omogoča, da v stiski pri njih poišče zatočišče in jih, ko je pomirjen, uporablja za izhodišče pri raziskovanju okolice in medosebnega sveta,« je založnik med drugim zapisal na zavihek te za slovenske starše, vzgojitelje in druge strokovnjake zelo pomembne knjige, ki prinaša najnovejše izsledke raziskav na obravnavano temo. Teorijo navezanosti je prvi razvil angleški otroški psihiater in psiho­analitik John Bowbly (1907–1990) skupaj s sodelavko, psihologinjo Mary Ainsworth (1913–1999) in zato je obsežno poglavje v knjigi namenjeno njegovemu delu in raziskavam. Bowblyjevi pogledi na otrokov razvoj so povsem zasenčili takrat veljavne psihoanalitične teorije, saj je bil prepričan, da je delinkventno vedenje pri otrocih praviloma povezano z ločitvijo od matere oziroma njeno dolgotrajno odsotnostjo.

Renate Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...