Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Možganologija starševstva

Z nevroznanostjo do zdrave navezanosti
Jonathan Baylin, Daniel A. Hughes
Možganologija starševstva
32,00 € 32,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,96 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družinski in terapevtski center Pogled
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-93462-8-0
Naslov izvirnika Brain‑Based Parenting
Podnaslov izvirnika The Neuroscience of Caregiving for Healthy Attachment
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Lučka Lučovnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
390 g
209 strani
Kategorije
družina, vzgoja in izobraževanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pričujoča knjiga je pomembno delo za vse starše in druge skrbnike pa tudi strokovne delavce, ki pomagajo družinam. Okvir, ki temelji na nevroznanosti, prispeva k boljšemu razumevanju in izkušnji vzgajanja otrok.

Avtorja premišljeno razkrivata znanost za delovanjem možganov staršev in odpirata vrata v svet starševstva. Bralcem predlagata, kako lahko to zanimivo znanje uporabijo in ustvarjajo čim boljše odnose s svojimi otroki. Novejše raziskave so razkrile najmanj pet »sistemov« ali skupkov nevronskih mrežij, ki omogočajo pojav temeljnih vidikov skrbi za otroke. Avtorja sta te sisteme ustvarjalno opisala in prikazala, kako pomembno prispevajo k vsakodnevnemu družinskemu življenju, če jih starši razumejo.

Med osnovne sisteme spadajo: 
(1) sistem za starševski pristop, ki nam omogoča, da se z otroki povežemo, namesto da se od njih oddaljujemo; 
(2) sistem za nagrajevanje, ki omogoča, da je skrb za otroka užitek; 
(3) sistem za »branje« otroka, ki nam omogoča, da razumemo otrokovo psiho oziroma imamo »notranji pogled«, ko premišljujemo o otrokovi notranji izkušnji; 
(4) sistem za ustvarjanje pomena in smisla, ki nam omogoča koherentno razumevanje sebe; 
in (5) sistem za izvršilnost, ki koordinira in uravnoveša druge štiri sisteme ter nam omogoča, da smo uglašeni s sabo in z otrokom ter krpamo vrzeli v odnosu, ki se pojavijo prej ali slej.

Avtorja sta empatična in modra vodnika po kompleksnih sistemih možganskih povezav in uporabnih strategij starševstva. Bralci te knjige imamo srečo, da se lahko podamo na popotovanje, zaradi katere ga lahko postanemo uspešnejši starši in v izkušnji tudi bolj uživamo. Delo zajema tudi primere interakcije med strokovnjakom in staršem, zato je uporaben priročnik za terapevte, ki pri delu z družinami izhajajo iz modela navezanosti.

Recenzija Bukla

Hughes in Baylin, ameriška klinična psihologa, se v svojem strokovnem delu pogosto srečujeta s starši, ki bi radi s svojimi otroki razvili čim boljše odnose, se z njimi povezali, razumeli njihovo psiho in način razmišljanja, hkrati pa spoznali tudi sebe v odnosu do njih. Priročnik tako ne ponuja tradicionalnih nasvetov o vzgoji otrok, pač pa avtorja želita s starši (in terapevti) deliti nova spoznanja o možganih in ponuditi čim bolj jasen vpogled v to, kako misli in čustva staršev vplivajo na nezrele možgane njihovih otrok in kako začnejo otroci potem drugače razmišljati in čutiti. Dokazala sta, da se lahko enostavni, a učinkoviti vzgojni pristopi napajajo tudi v tako kompleksni vedi, kot je socialna nevroznanost, zato v pregledno oblikovani knjigi vabita, da tudi vi spoznate delovanje možganov in povzamete vseh pet sistemov starševstva, ki vam bodo osvetlili odnose med starši in otroki z novih zornih kotov.

Renate Rugelj, Bukla 167

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...