Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Otroci nas potrebujejo

Zakaj so starši pomembnejši od vrstnikov (S poglavji o vzgoji otrok v digitalnem svetu)
Gabor Maté, Gordon Neufeld
Otroci nas potrebujejo
29,00 € 29,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka Prima za starše
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7129-18-2
Naslov izvirnika Hold on to your kids
Podnaslov izvirnika Why Parents Need to Matter More Than Peers
Leto izdaje izvirnika 2004
Prevod Petra Česen

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14,5 cm
540 g
415 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družina, vzgoja in izobraževanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi dr. Neufeld in dr. Maté raziskujeta sodobni fenomen sledenja vrstnikom: pojav, kjer so otroci in najstniki svoje vrednote, identiteto, vzorce vedenja in načela, kaj je prav in kaj narobe, začeli prevzemati od vrstnikov in ob tem popolnoma ignorirajo svoje starše.

Vodilni mednarodni strokovnjak za razvoj otrok, dr. Gordon Neufeld, se skupaj s priznanim avtorjem dr. Gaborjem Matéjem loti enega najbolj zaskrbljujočih trendov našega časa:

Otroci današnjega časa imajo svoje vrstnike za vzor – glede svojih vrednot, identitete in pravil obnašanja.

Ta »vrstniška usmerjenost« spodkopava povezanost družine, moti zdrav razvoj ter spodbuja sovražno in s spolnostjo prežeto kulturo mladih. Otroci na koncu postanejo preveč konformistični, neobčutljivi in odtujeni, biti »kul« pa jim je najpomembneje.

Knjiga Otroci nas potrebujejo pojasnjuje vzroke za ta pomemben upad starševskega vpliva – in pokaže, kako se »ponovno navezati« na sinove in hčerke, doma vzpostaviti ustrezno hierarhijo, dati otrokom občutek varnosti in razumljenosti ter si ponovno pridobiti otrokovo privrženost in ljubezen.

Ta posodobljena izdaja posebej obravnava tudi izzive, s katerimi se srečujejo starši in kakršnih še ni bilo ter ki izvirajo iz porasta elektronskih naprav in družbenih medijev.

Neufeld in Maté bosta s tem, da pomagata ponovno prebuditi nagone, ki so v vseh nas, starše opolnomočila, da postanejo to, kar bi naravno morali biti: pravi vir stika, varnosti in topline svojim otrokom.

»V tej vizionarski knjigi nam avtorja pokažeta, kako izgubljamo stik z otroki in kako ta izguba spodkopava njihov razvoj ter ogroža samo družbeno tkivo. Najpomembneje pa je, da prek konkretnih primerov in jasnih predlogov ponujata praktično pomoč staršem, da lahko odigrajo svojo instinktivno vlogo. Sijajna in dobro napisana knjiga, ki jo je treba vzeti resno, zelo resno.«

O avtorjih

dr. Peter A. Levine, mednarodni učitelj in avtor uspešnic Kako prebuditi tigra in Skupaj premagujmo travme in stres

Dr. Gordon Neufeld je klinični psiholog in mednarodno priznan strokovnjak za razvoj otrok. Na svoji šoli Neufeld Institute je ustvaril številne seminarje za starše, vzgojitelje, skrbnike in učitelje na več kontinentih. Znan je po svoji edinstveni sposobnosti prepoznavanja rešitev dozdevno kompleksnih težav v otrokovi vzgoji in učenju.

Gabor Maté, dr. med., zdravnik in avtor uspešnice Ko telo reče ne je strokovnjak in izjemno iskan predavatelj na temo stresa, zdravja uma-telesa, motnje pozornosti, starševstva in odvisnosti. Ogromno potuje ter predava zdravstvenemu osebju, učiteljem in splošni javnosti v Severni Ameriki in drugod po svetu.

Recenzija Bukla

Ko otroci postanejo najstniki, njihove referenčne osebe postanejo vrstniki, ne več starši. Toda preveliko prepuščanje vrstniški skupini prebudi vrsto anomalij, ki v najstniku ustvarijo tesnobo in anksioznost. Vrstniki, ki nimajo zrelosti odraslega (saj so sami najstniki), ga ne morejo sprejeti in podpirati v njegovem razvoju in v njegovi individualnosti enako kot ga starši. Da najstnik preživi, se mora podrediti vrstniškemu pritisku, s tem pa zanikati samega sebe. Če se najstnik, ki preživlja veliko časa z vrstniki, doma prične zapirati v sobo, če namerno zavrača družinska kosila, namrgodeno molči ob prijaznih vprašanjih, kako je preživel dan, nato pa vzroji …, skratka, če se prične doma obnašati odmaknjeno, sovražno in prezirljivo, avtorja opozarjata, da morajo starši nemudoma spet prevzeti svojo vlogo. V podporo jim predstavljata praktične vzgojne ukrepe s primeri in razlagami, kako učinkujejo. Cilj je pomagati najstniku spet pridobiti varno in trdno notranjo usmeritev, staršem pa izboljšati družinsko klimo in znova vzpostaviti bližino z otrokom.

Maja Črepinšek, Bukla 162

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...