Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Odrast

Besednjak za novo dobo
Giacomo D´Alisa, Federico Demaria, Giorgos Kallis
Odrast
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Studia humanitatis
Zbirka Varia
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6798-85-3
Naslov izvirnika Degrowth
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Tadej Turnšek
Urejanje Jože Vogrinc
Predgovor Ajda Pistotnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
460 g
281 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
enciklopedije in slovarji
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Projekt Odrasti ne vključuje le sonaravnega polja, temveč tudi npr. blagostanje, pravičnost, solidarnost in demokracijo. Koncept Odrasti je zasnovan na enostavnosti, prostovoljni skromnosti, poudarjeni samooskrbi in nenasilju. Odrast torej ni zgolj uresničljiv projekt za doseganje okoljske trajnosti (npr. z ukrepi zmanjševanja ekološkega odtisa, omejenega vnosa materialov in snovi v proizvodnjo in potrošnjo, odmika od fosilnih goriv), je tudi koncept socialne in ekonomske trajnosti, gradnik večje družbene enakosti, sistemske solidarnosti in demokracije. Trajnostno  družbeno-ekonomsko polje Odrasti namreč razen paradigmatičnega odklona od modela rasti preko učinkov nedenarne nadgradnje univerzalnega temeljnega dohodka v t. i. brezpogojno podporo za neodvisnost in hkratne obvezna uvedbe najvišjega sprejemljivega dohodka globinsko posega v vrednotne in socialne postulate kapitalizma.

Pristopi k raziskovanju od-rasti so različni, a koncept Odrast je po mnenju Kallisa, Demarie in D'Alisa v prvi vrsti načrt za opustitev (količinske) ekonomske rasti kot družbenega cilja, poziv k materialni zmernosti in preprostosti ter konkreten načrt tudi za radikalno zmanjšanje premoženjske, dohodkovne, geografske in medgeneracijske neenakosti. Označuje zlasti projekt absolutnega, torej količinskega zmanjševanja proizvodnje in potrošnje ter pritiskov na okolje v bogatih državah in hkratnega iskanja modela družbene pravičnosti z novimi sonaravnimi, socialnimi in političnimi državnimi koncepti, mehanizmi in instrumenti.

- iz recenzije dr. Dušana Pluta

Recenzija Bukla

Že kar nekaj časa so na pohodu družbena gibanja, ki se zavedajo omejitev našega planeta tako glede resursov kot širjenja človekove prisotnosti in vpliva na njem. Odrast, ki pomeni odpovedovanje najpomembnejši mantri sodobnega gospodarstva, vsakoletni ekonomski rasti, ki naj bi edina vodila k boljšemu življenju, je tako eden temeljnih konceptov, ki utemeljuje t. i. novo ekonomijo, ta pa naj bi bila osnovana na veliko bolj vzdržnem principu gospodarstva. Obenem pa je Odrast tudi naslov tega unikatnega in družbeno angažiranega besednjaka, ki v abecednem vrstnem redu, od antiutilitarizma (teorija, ki kritizira prevlado ekonomskih epistemoloških postulatov v humanistiki in družboslovju) do ubuntuja (filozofije afriških ljudstev, po kateri mora človek dajati, sprejemati in posredovati življenjske dobrine drugim), preigra ključne pojme tega novega pojmovanja ekonomije, s čimer se po besedah mnogih recenzentov to delo uvršča med enega najbolj obetavnih, sistemsko dodelanih in realističnih družbeno-političnih načrtov za globalno reševanje okoljskih, ekonomskih, socialnih in medgeneracijskih protislovij prve polovice 21. stoletja.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...