Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Prepleteno življenje

Kako glive spreminjajo naš svet, vplivajo na naš um in oblikujejo našo prihodnost
Merlin Sheldrake
Prepleteno življenje
34,90 € 34,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba V. B. Z.
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7083-15-6
Naslov izvirnika Entangled life
Podnaslov izvirnika How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds & Shape Our Futures
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
650 g
360 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kadar pomislimo na glive, si najpogosteje predstavljamo gobe. Toda gobe so le trosnjaki gliv, njihovi plodovi. Življenje večine gliv je očem prikrito, kljub temu pa tvorijo neznansko raznovrstno kraljestvo živega sveta, ki podpira in vzdržuje skoraj vse žive sisteme. Na Zemlji tako rekoč ni mesta, kjer gliv ne bi bilo.

Merlin Sheldrake nam na svoji privlačni pustolovščini, strnjeni med platnice knjige Prepleteno življenje, predstavi spektakularni svet gliv: brezmejno presenetljive organizme, ki omogočajo naš obstoj in hkrati izpodbijajo nekatera ustaljena pojmovanja. Spoznavamo kvasovke in psihedelike; odkrivamo glive, ki se pod zemljo razraščajo kilometre daleč in so največji organizmi na našem planetu; opazujemo, kako se glive prepletajo z rastlinami in skupaj z njimi tvorijo kompleksna omrežja ‘gozdnega spleta’; in srečujemo agresivne glive, ki s smrtonosno natančnostjo vdirajo v telesa žuželk in določajo njihovo ravnanje.

Glive so oblikovale človeško zgodovino, saj lahko spreminjajo naš um, zdravijo naša telesa in nam celo pomagajo pri odpravljanju okoljskih katastrof. Sposobnost gliv, da prebavljajo plastiko, eksplozive, pesticide in surovo nafto s pridom izrabljajo revolucionarne tehnologije.

Čeprav nimajo možganov, so razvile kompleksne strategije reševanja problemov, s tem pa širijo tradicionalne definicije inteligentnosti in sejejo dvom na pojmovanje individualnosti.

Prepleteno življenje je spoj znanstveno doslednega pisanja in poetičnega premišljevanja o glivah, skozi katerega se nam pokaže svet v drugačni luči.

Prepleteno življenje (Entangled Life, 2020) je prva knjiga Merlina Sheldraka in hkrati že mednarodna uspešnica, prejemnica več nagrad in priznanj. Navdušeni bralci jo berejo v več kot 20 jezikih sveta.

Nagrade in priznanja

Revija Time je leta 2020 knjigo Prepleteno življenje uvrstila na seznam 100 knjig, ki jih je treba prebrati, The Daily Telegraph jo je uvrstil na seznam 50 najboljših knjig leta 2020, The Times pa jo je isto leto razglasil za eno najboljših naravoslovnih knjig. Na radiu BBC so jo predvajali kot knjigo tedna, na lestvico uspešnic jo je uvrstil tudi Sunday Times. Leta 2021 je prejela Wainwrightovo nagrado v kategoriji okoljevarstvenih knjig, nagrado Združenja piscev o hrani v kategoriji prvencev in nagrado Kraljeve družbe za naravoslovne knjige. Bila je v ožjem izboru za knjigo leta 2021 za britansko književno nagrado v kategoriji neleposlovja.

Prepleteno življenje so leta 2020 izbrali za najboljšo knjigo BBC Science Focus, The Daily Mail, Geographical, Science Friday, magazin TIME, The Times, The Telegraph, Andrew Marr, Sigrid Rausing, Andrew Motion, Tyler Cowen, Charles Foster in drugi.

o avtorju

Merlin Sheldrake (1987) je biolog in znanstveni publicist, raziskovalec na področjih botanike, mikrobiologije, ekologije ter zgodovine in filozofije znanosti. Doktoriral je iz tropske ekologije na Univerzi v Cambridgeu z raziskavo o glivnih omrežjih v tropskih gozdovih Paname, kjer je deloval na biološki raziskovalni postaji Smithsonovega inštituta za tropske raziskave. Je znanstveni sodelavec Svobodne univerze v Amsterdamu, sodelavec Društva za zaščito podzemnih omrežij (SPUN) in član svetovalnega odbora Fundacije za glive.

Področja Sheldrakovega zanimanja segajo od biologije gliv do etnobotanike Amazonije ter odnosov med zvokom in obliko resonančnih sistemov. Kot amaterski pivovar se navdušuje nad odnosi med ljudmi in drugimi vrstami organizmov. Je pianist in harmonikar, član londonske skupine Gentle Mystics.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...