Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Šepet samotnih stezic

Jana Remic
Šepet samotnih stezic
22,90 € 22,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-6870-90-0

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24,5 x 16,5 cm
490 g
163 strani
Kategorije

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rdeča nit te čudovite knjige, ki te posrka v središče dogajanja, da skupaj z avtorico zavonjaš planinske trate in slišiš ptičji napev, pa čeprav v naslanjaču, so sončni vzhodi. Tisti čudoviti trenutki zgodnjih ur poletja ali mrzlih jesenskih in zimskih dni, ki preženejo tegobe in črne misli, ko grabijo po duši slehernika. Vzhod svetlobe avtorica mojstrsko prenese v svet čustev, ki si jih včasih prikrivamo, in le blesk oči in kotički ust izdajajo pravo razpoloženje. A vedno, res vedno ob čudovitih barvah prebujajočega se dneva črnina duše izgine in ostane le hvalnica naravi in nerazložljiva notranja sreča. Opisi vsakega prekipevajočega dneva, ko tudi slabo vreme – dež, oblaki in sneg – predstavlja vir lepote in ustvarja domišljijske oblike, vabi na stezice in brezpotja trav in skalnih otočkov.

Šepet samotnih stezic je knjiga za vse ljubitelje lepih zgodb in vsega lepega v naravi, ki se zavedajo, da nam je sleherni dan podarjen in ga želijo polno preživeti. Njeno pisanje je doživljanje narave, življenja, iskanje svobode, smisla, lepot, miru. Na vsaki stezici – na stezici življenja ali na stezici na gori. Sporoča nam, kako dragocen in vreden čudovitih doživetij je vsak dan.

Vzhod svetlobe avtorica mojstrsko prenese v svet čustev, ki si jih včasih prikrivamo, in le blesk oči in kotički ust izdajajo pravo razpoloženje. A vedno, res vedno ob čudovitih barvah prebujajočega se dneva črnina duše izgine in ostane le hvalnica naravi in nerazložljiva notranja sreča.

Na neki način je knjiga, ki jo imamo pred seboj, mali vodniček, predvsem pa vodnik za iskanje znanih in odmaknjenih poti, lažjih in težjih ciljev.
Pričujoča knjiga je torej hvalnica življenju − ne samo v gorah, tudi v dolini.

Recenzija Bukla

Pohodnica in hribolazka Jana Remic (1965) v svetu planinske literature ni novinka, saj je v samozaložbi že objavila dve planinski knjigi za otroke, zdaj pa se odraslemu bralstvu predstavlja z zbirko svojih besedil, združenih v knjigo Šepet samotnih stezic. Gre za nežno, lirično pisanje, obogateno z avtoričinimi fotografijami, kjer pred nami vstajajo tako stari časi, ko je Jana Remic s svojimi sorodniki delala na polju ter vpijala prvinske občutke narave, ki so jo zaznamovali za zmeraj, saj se je kasneje tudi s svojima hčerkama ali pa sama vedno znova vračala vanjo. A ne samo v naravo kot tako: tudi na strme vrhove jo vodijo njena potepanja, k nevihtam in kozorogom, ki ji prečkajo pot, kar avtorica popisuje z občutljivostjo, pri kateri so odprti vsi njeni čuti: noben zvok, ki pride do nje, ne ostane preslišan, nobena cvetlica, mimo katere stopi, ne ostane neopažena, noben sončni vzhod in zahod se ne izgubita v njenem spominu. Nekaj pa je skupno vsem besedilom: tista zavezanost naravi, trajna ljubezen do nje, želja, da v njej preživi vsak prosti trenutek in se z njo zlije v eno, vsakič znova in za zmeraj.

 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...