Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Pisati
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba LUD Literatura
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7165-38-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Écrire
Leto izdaje izvirnika 1993
Prevod Suzana Koncut
Spremna beseda Diana Koloini

Tehnične lastnosti
trda vezava
13,5 x 13,8 cm
250 g
105 strani
Tip knjige
esej
Kategorije

Povej naprej

Založnik o knjigi

Svetovna znana francoska romanopiska, scenaristka in filmska režiserka Marguerite Duras (1914–1996) se skozi celotno knjigo esejev Pisati vrača k izhodiščnemu vprašanju o naravi pisanja in umetniškega ustvarjanja.

Francoska romanopiska, dramatičarka, scenaristka, esejistka in filmska režiserka Marguerite Duras (1914–1996) je svetovno slavo dosegla z romanom Ljubimec (1984). Številni njeni romani so dobili filmsko upodobitev, leta 1960 recimo Moderato cantabile v režiji Petra Brooka. Pisati (1993) velja za nekakšen avtoričin testament, saj je njena zadnja knjiga. Gre za pet esejev, nastalih na podlagi starejših, precej različnih materialov: filmskih intervjujev, družbeno angažiranega teksta, kataloga za slikarsko razstavo. Avtorica se skozi celotno knjigo vrača k izhodiščnemu vprašanju o naravi pisanja in umetniškega ustvarjanja na splošno. To zanjo ni nekaj naravnega ali samoumevnega, saj predpostavlja zaustavitev, izstop iz običajne komunikacije, zarezo v življenju, drugačno izražanje in delovanje. S tem temeljnim prestopom je povezana zahteva po samoti: »Oseba, ki piše knjige, okoli sebe vedno potrebuje ločenost od drugih ljudi. To je bistvena samota. To je samota avtorja, samota pisave.« Duras ob tem dodaja: »Pisati, to je bilo edino, kar je naseljevalo moje življenje in mu dajalo čar. Tako sem naredila. Pisanje me ni nikoli zapustilo.«

Recenzija Bukla

Zbirka Labirinti v zadnjih letih prinaša knjižne naslove znanih literatov (ali pa biografije o njih kot recimo o Dostojevskem, Kafki in zdaj še Andriću), ki nagovarjajo širši krog bralcev, ne samo tiste, ki jim je literatura poklic ali pa raziskovalno področje. Med te gotovo sodi tudi knjižica Pisati Marguerite Duras (1914–1996), ene najbolj znanih francoskih pisateljic, scenaristk in režiserk dvajsetega stoletja, ki je mednarodno zaslovela z goncourtom nagrajenim in ekraniziranim Ljubimcem ter bila med drugim tudi scenaristka izjemnega filma Alaina Resnaisa Hirošima, ljubezen moja. Pisati je uradno zadnja knjiga avtorice, izšla je tri leta pred njeno smrtjo in jo lahko imamo za nekakšen njen testament, v njej pa v šestih besedilih fragmentarno, z mnogimi impresijami, ki se nanašajo na (njeno) pisanje in ustvarjanje nasploh, zapisuje misli, ki so spremljale njeno pisanje, išče trenutke, ko napisano preprosto mora zleteti iz njene globine na prosto, na konkretnih primerih kaže bralcu, kako je potekala geneza katerega od njenih besedil, z vsem tem pa izpiše svojevrstno verzijo Lastne sobe. Citat knjige: »Pisati pomeni poskusiti izvedeti, kaj bi napisali, če bi pisali.

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...