Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Umetnost in znanost islamskega sveta

Predstave in podobe o islamu in Orientu. Knj. 2
Dragan Potočnik
Umetnost in znanost islamskega sveta
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7103-65-6
Fotografije Slavko Gazvoda, Dragan Potočnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16 cm
670 g
371 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije

Povej naprej

Založnik o knjigi

V drugem delu tetralogije dr. Potočnik razlaga o razvoju umetnosti, arhitekture in znanosti v sklopu islamske civilizacije ter o njenem vplivu na razvoj evropske umetnosti in znanosti. 

Dr.Dragan Potočnik je z Orientom in islamom tesno povezan že vrsto let. Raznolike predstave in podobe orientalskih dežel je spoznaval na številnih poteh, ki jih spretno preoblikuje v zgodbe, v katere je ujet izgubljeni čas tega dela sveta. Predava zgodovino kot izredni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Mariboru, vendar osebne izkušnje in znanost zmeraj raje nabira v živo.

Obsežna snov v znanstveni monografiji Predstave in podobe o islamu in Orientu bo predstavljena v štirih knjigah:
– Zgodovinski pregled islamske civilizacije
– Umetnost in znanost islamskega sveta
– Islam in zahodni svet
– Odgovori na izzive islama.

Namen tetralogije je predvsem prispevati k boljšemu poznavanju Islama, s katerim je še vedno (ali celo vse bolj) povezana velika mera strahu in nezaupanja, ki temelji v neznanju. Druga od štirih knjig o Orientu prinaša predstavitev islamske umetnosti, arhitekture, književnosti in znanosti v njeni zlati dobi, ki je trajala več kot tisoč let – od 7. do srede 18. stoletja – in je zajela obsežno območje od Španije do Kitajske.

“Islam in njegova civilizacija si zaslužita pozornost zaradi bogatega kulturnega življenja. Zaradi umetnosti in znanosti, ki sta močno vplivali na evropsko misel renesanse, razsvetljenstva. Smo dolžniki temu svetu, ki nas je dolga stoletja evropskega srednjega veka oplajal s svojo umetnostjo in mislijo.”

Recenzija Bukla

Dragan Potočnik je izredni profesor zgodovine na mariborski Filozofski fakulteti, znan kot poznavalec neevropske zgodovine in drzen svetovni (popotniški) kolesar, ki se je v svojem publicističnem delu do zdaj posvečal predvsem Aziji in islamu. Do zdaj je že objavil monografiji Azija med preteklostjo in sedanjostjo ter Iran, z lanskim letom pa je
začela izhajati njegova tetralogija z nadnaslovom Predstave in podobe o islamu in Orientu, pri čemer je v prvi knjigi popisal zgodovinski pregled islamske civilizacije, v drugem delu, ki je izšel zdaj, pa se je posvetil umetnosti in tudi znanosti islamskega sveta. Islamska umetnost, na praktičnem nivoju predvsem arhitektura, je bila dolgo časa
civilizacijski presežek, saj so izjemne lepo oblikovane in okrašene mošeje še danes ponos te civilizacije, kljub temu da so nekatere stare že več kot tisoč let. Potočnik nas v barviti in z mnogimi (tudi avtorskimi) barvnimi fotografijami opremljeni monografiji suvereno pelje tako skozi zgodovino kot tudi geografijo islamskega sveta, opozarja na ključne osebnosti in dinastije islamske zgodovine, ki so vplivale na razvoj umetnosti, od slikarstva, prek arhitekture do književnosti, svoj pregled pa potegne vse do 19. in 20. stoletja, ko se je začelo vmešavanje zahoda v islamski svet, kar je poleg političnih posledic nepovratno vplivalo tudi na islamsko kulturo. Knjižni projekt Predstave in podobe o islamu in Orientu je preprosto največji izvirni domači projekt o tej civilizaciji, ki nastaja v našem prostoru.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...