Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tvegati lastno kožo

Skrite asimetrije v vsakdanjem življenju
Nassim Nicholas Taleb
Prelistaj
Tvegati lastno kožo -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7050-45-5
Naslov izvirnika Skin in the Game
Podnaslov izvirnika Hidden Asymmetries in Daily Life
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Samo Kuščer
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
520 g
385 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede

knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor mednarodne knjižne uspešnice Črni labod

»Tveganje lastne kože je najboljši filter blefiranja in motor evolucije. Ne menite se za to, kaj ljudje govorijo, temveč le za to, kaj počno, in pa koliko so se pri tem pripravljeni izpostaviti.«

Navadni državljani, obrtniki, policisti, ribiči, politični aktivisti in podjetniki sprejemajo tveganje. Politični strategi, člani vodstva korporacij, mnogi univerzitetni profesorji, bančniki in večina novinarjev pa ga ne. Gre za to, da lahko kaj izgubimo in da delimo tveganje z drugimi. Nassim Nicholas Taleb nam predoči, da se tveganje lastne kože tiče vseh vidikov našega življenja.

V svojem neponovljivem slogu obdela vse od velikana Anteja in Hamurabija do Donalda Trumpa, od etike do prodajanja rabljenih avtomobilov, in vzpostavi edinstveno ogrodje za razumevanje te zamisli. Nekaj njegovih zgoščenih misli:

Če si želimo socialne pravičnosti, se moramo osredotočiti na simetrijo in tveganje.

Svet vodijo manjšine, ne večina.

Tudi intelektualec je lahko bebec.

Pazite se zapletenih rešitev (za katere je bil nekdo plačan, da je do njih prišel).

Tako kot se je zgodilo z izidom Črnega laboda med finančno krizo leta 2007, tudi Tvegati lastno kožo prihaja ravno o pravem času, da postavi pod vprašaj naša zakoreninjena prepričanja o tveganju, izkupičku, politiki, veri in poslovanju – in nas pripravi do tega, da na novo razmislimo o vsem, za kar smo bili prepričani, da nam je jasno.

O AVTORJU

Nassim Nicholas Taleb je enaindvajset let delal pri poslu, kjer je imel nenehno opraviti s tveganjem, šele potem je začel raziskovati filozofska, matematična in (predvsem) praktična vprašanja o verjetnosti. Čeprav se večino časa predaja lagodnemu življenju in meditativno poseda po kavarnah po vsem planetu, je trenutno profesor na Newyorški univerzi, vendar za svoje raziskave plačuje iz lastnega žepa.

Njegove knjige Črni labod, ­Antifragile in sedaj tudi Tvegati lastno kožo (vse so del zbirke z imenom Incerto, kar po latinsko pomeni negotovo) so bile prevedene v sedemintrideset jezikov. Kot podlago za Incerto je napisal več kot petdeset strokovnih člankov, ki segajo od mednarodnih zadev in upravljanja tveganja do statistične fizike. Odklanja vse nagrade in časti, ker znanje spreminjajo v tekmovalni šport in ga razvrednotijo.

IZ KNJIGE

»Ko tveganje lastne kože uporabimo kot pravilo, to omili učinke razhajanj, ki so se pojavili s civilizacijo: razlike med dejanji in cenenim govorjenjem (govoričenjem), posledicami in namerami, prakso in teorijo, častjo in ugledom, strokovnostjo in šarlatanstvom, konkretnim in abstraktnim, etičnim in pravnim, pristnim in navideznim, trgovcem in uradnikom, podjetnikom in direktorjem, močjo in videzom, ljubeznijo in preračunljivostjo, Coventryjem in Brusljem, Omaho in Washingtonom, navadnimi ljudmi in ekonomisti, pisci in uredniki, učenostjo in profesuro, demokracijo in vladanjem, znanostjo in scientizmom, politiko in politiki, ljubeznijo in denarjem, duhom in črko, Katonom Starejšim in Barackom Obamo, kakovostjo in oglaševanjem, predanostjo in nakazovanjem, predvsem pa skupnim in posameznim.« – iz knjige

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

Avtorjev intervju v Delu: Tudi kot pisatelj sem trgovec, ki tvega lastno kožo, 2. 11. 2019

"Zelo pomembno je, da si nekaj časa v mladosti z nekom delite sobo ali stanovanje. Tako se naučiš deliti in spoštovati osebni prostor. Obenem se boriš, prepiraš, osvajaš prostor. A se naučiš biti dober sostanovalec. Mislim, da tako delujeta Švica in Belgija. Lahko pa si le dober sosed. In takih primerov je vsaj v Evropi veliko."

Avtorjev govor o knjigi Tvegati lastno kožo na Googlu:

Recenzija Bukla

Nassim Nicholas Taleb (1958) je eden najprodornejših sodobnih mislecev, ki se je publicistično prebil na začetku tretjega tisočletja s knjigo Fooled By Randomness (Naključnost preslepi), v kateri je pokazal, da tisto, kar imamo pogosto za naključno, v resnici ni nujno takšno. S svojo kombinacijo zgodovinskih primerov in duhovitim, obenem pa ostrim komentiranjem lastnih izkustvenih situacij (dve desetletji je bil namreč investicijski bančnik) je v naslednjih letih ustvaril celovit opus, imenovan Incerto (Negotovo), v katerega kot ključna dela spadajo še Črni labod, Antifragile (Protikrhko) in sedaj še Tvegati lastno kožo. V svojih knjigah se na pomenljiv način dotika vsakdanjih tem, povezanih s tveganji na različnih področjih, ter asimetrične izpostavljenosti udeležencev ob tem. Ko vam denimo bančnik ponuja dopadljive donose za vložek v njihov finančni sklad, se je vedno treba vprašati, kaj se bo zgodilo, če se borzni tečaji ne bodo gibali po napovedih. Kdo bo pri tem izgubil: vi ali tudi banka in dotični bančnik, ki vam je vse skupaj svetoval? Običajno se ljudje obnašajo tako, da participirajo pri pozitivnih izidih, pri negativnih pa skušajo tveganja preložiti na nekoga drugega, zato je preverjanje (a)simetrije nujno za našo odločitev. Vsaj zame je knjiga Tvegati lastno kožo razsvetljujoča, saj mi je odprla oči na področjih, kjer delujem in kjer se pogosto srečujem z ljudmi, ki na posreden ali neposreden način odločajo o pogojih poslovanja ali panogi nasploh, obenem pa ob morebitnih slabih izidih kot posledicah njihovih odločitev osebno niso nič na slabšem. V tem smislu so za Taleba obrtniki, denimo mizarji ali pa tudi javni uslužbenci, kot so policisti, ki delajo na terenu, ljudje, ki tvegajo lastno kožo, medtem ko so politični strategi, vodstva korporacij in univerzitetni profesorji pogosto odmaknjeni od dejanskih posledic svojih potez in izjav. Knjiga, ki resnično lahko vpliva na analizo in sprejemanje prihodnjih odločitev!

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...