Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Bolezen

Krik mesa
Havi Carel
Bolezen

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-260-133-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Illness
Podnaslov izvirnika The cry of the flesh
Prevod Alenka Ropret

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 14 cm
240 g
206 strani
Kategorije
filozofija
naravoslovje > medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj je bolezen? Je to fiziološka disfunkcionalnost, družbena oznaka ali način doživljanja sveta? Kako se človeku, ko zboli, spremenijo fizični, socialni in emocionalni svet? Je mogoče dobro počutje v okviru bolezni?
Havi Carel v knjigi, ki nam da misliti, o teh vprašanjih razmišlja skozi prepletanje svoje osebne zgodbe o bolezni z uvidi in premisleki, ki izvirajo iz njenega filozofskega dela. S svežim pristopom k bolezni sproži nekaj neprijetnih vprašanj o tem, kako mi vsi – naj bomo zdravstveni delavci ali ne – gledamo na bolne ljudi, s čimer nas spodbuja, da postanemo uvidevnejši. Pričujoča knjiga razkriva napetost med univerzalnostjo bolezni in njeno skrajno zasebno, pogosto samotno naravo. Vabi nas, da na vprašanje, ki zadeva vsakega od nas, pogledamo na nov način.

Havi Carel je profesorica filozofije na Univerzi v Bristolu. Je avtorica del Life and Death in Freud and Heidegger (2006), Phenomenology of Illness (2016) in sourednica knjige Health, Illness and Disease (2012).

Recenzija Bukla

Samo bolezen covid naj bi v zadnjih mesecih prebolela več kot četrtina Slovencev (tudi spodaj podpisani), čas prebolevanja pa je pri marsikom zbudil resnejše razmišljanje o sebi, bolezni, razmerju med njima in svetu okoli sebe. Pri večini se je to končalo z razmislekom, filozofinja Havi Carel, profesorica na Univerzi v Bristolu, pa je v večplastno strukturo bolezni in njen vpliv po osebni izkušnji, ko je – sicer aktivna rekreativna športnica – zagrizla veliko globlje ter obrazu bolezni posvetila celo knjigo (izvirno izšla 2008). V njej o bolezni razmišlja večdimenzionalno in pristopa tudi fenomenološko, saj skuša raziskati vprašanja, kot so denimo, kaj v resnici pomeni bolezen fiziološko in družbeno, kako se med boleznijo spremenijo človekov fizični, družbeni in emocionalni svet (denimo pri covidu je bolnik padel direktno v družbeno izolacijo, ki je vplivala na vse tri svetove), je mogoče v neudobju bolezni vseeno udobno bivati ipd., s čimer skuša potegniti ločnico med zdravim telesom, ki se ga zaradi njegovega tekočega delovanja skoraj ne zavedamo, in kakorkoli bolnim telesom, s katerim – včasih tudi skoraj hipoma – prestopimo v povsem drugo dimenzijo bivanja. Več kot aktualno za današnji čas!

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...