Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kontingenca, hegemonija, univerzalnost

Judith Butler, Ernesto Laclau, Slavoj Žižek
Kontingenca, hegemonija, univerzalnost

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-260-120-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Contingeny, hegemony, universality
Leto izdaje izvirnika 2000
Prevod Martin Hergouth, Aljoša Kravanja, Katarina Rotar
Urejanje Aljoša Kravanja

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 14 cm
400 g
343 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Judith Butler, Ernesto Laclau in Slavoj Žižek v knjigi, ki bi na prvi pogled morala biti soglasna in spravljiva, iščejo točke polemike in razdora. Butler je vodilna teoretičarka spola in feminizma; Laclau je bil izviren mislec populizma, zgodovine in socializma; Žižek izhaja iz Lacanove psihoanalize, Marxa in Hegla. Ta izhodišča pa vsebujejo določena navzkrižja, ki se odkrito pokažejo v dopisnem dialogu, natisnjenem v tej knjigi. Butler meni, da so spolne vloge zgodovinsko spremenljive; Žižek trdi, da je spolna razlika meja historicizma. Oba, Butler in Žižek, vidita v Heglu še vedno aktualnega filozofa; temu oporeka Laclau, ki kritizira metafizično zapuščino v heglovskem mišljenju. Toda sogovornika mu, nasprotno, očitata, da njegova lastna teorija zgodovine ne more odgovoriti na normativna politična vprašanja. Avtorji naposled odprejo dilemo, ki je ključna za levico danes: dilemo med razrednim bojem in identitetno politiko. Ali je mogoče uskladiti marksistično vizijo družbe, ki je bila zazrta v boj med razredi, s sodobno identitetno politiko, ki jo bolj kot ekonomski akterji zanimajo spolne, etnične ali religiozne manjšine? Knjiga ponudi jasno artikulacijo tega vprašanja in tri različne, negotove odgovore nanj.

Kontingenca, hegemonija in univerzalnost, izvorno izdana v angleščini leta 2000, je zasnovana kot izmenjava med tremi vodilnimi predstavniki kritične teorije družbe. Skupna referenca njihovega pogovora so teme, ki sta jih Chantal Mouffe in Ernesto Laclau odprla z delom Hegemonija in socialistična strategija. Pomembno ozadje razprave tvorita tudi Žižkovo delo The Sublime Object of Ideology in Težave s spolom Judith Butler. V pogovoru se razkrije interpretativna moč Judith Butler, politična izvirnost Ernesta Laclauja in teoretska eksplozivnost Slavoja Žižka.

Recenzija Bukla

Knjiga predstavlja korespondenco med tremi vidnimi imeni sodobne filozofije. Osnovne koordinate svojevrstne polemike je mogoče najti že v naslovnih pojmih, ki pa so podkrepljeni s sicer dobro znanimi izhodišči razpravljajočih. Zdi se, da se Laclau znajde še na najbolj »pravoverni« liniji materializma, medtem ko Žižek velik del svojega stava polaga tudi na psihoanalizo (oz. bolje rečeno na Lacana). Morda nekoliko izstopa Butler s pozicijo, ki je bliže temu, kar bi dandanes marsikdo odpravil kot identitetno politiko (a se pri Butlerju izkaže za nekaj neprimerno daljno­sežnejšega). In prav ta razmerja so tista, ki odkrivajo temeljne zagate (leve) politične misli tega trenutka, najsi gre za notranjo krizo (identitet­no vs. ekonomsko vprašanje) ali kar splošno nezmožnost levice, da bi našla svoje mesto v širšem političnem prostoru. Knjiga, ki je v izvirniku izšla leta 2000, nas tako morda celo uspe vrniti na mesto, pred katerim so se nekateri sodobnejši politični poskusi že popačili ali kar izjalovili, v vsakem primeru pa zagrize globoko v bistvena vprašanja sedanjega časa.

Aljaž Krivec, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...