Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dežela in mesto

Raymond Williams
Dežela in mesto

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Studia humanitatis
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6798-91-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The country and the city
Leto izdaje izvirnika 1973
Prevod Srečko Fišer, Polona Petek
Spremna beseda Nikolai Jeffs

Založnik o knjigi

Dežela in mesto je pomembno delo na področju sociologije literature in kulture. Toda je več kot to. Današnja branja Dežele in mesta Williamsa izpostavljajo kot pomembnega predhodnika sodobne literarne ekokritike in ekološkega misleca. Že samo s tem Dežela in mesto presega tiste oblike sociologije literature in kulture kot specializirane dejavnosti, ločene od »celostnega načina življenja«, in obsega tudi področja neposredne družbene, ekonomske in politične dejavnosti.

Toda Dežela in mesto gre še korak dalje, kajti ni povsem nemogoče, da želja po »celostnem načinu življenja« motivira genezo in notranji ustroj teksta. Oboje se razkriva kot preseganje delitve (znotraj kulture) na sicer ločeni sferi umetnosti na eni strani in znanosti na drugi. Prizorišče romana Mejna dežela (1960) je vas na podeželju Walesa, ki je v stiku z industrijskim življenjem, roman Druga generacija (1964) pa je umeščen v angleško mesto, razdeljeno na tovarno in univerzo. Zdaj sta ti družbeno-prostorsko različni dimenziji njegovih prvih romanov lahko prišli skupaj, bili mišljeni skupaj, v novi skupni formi Dežele in mesta kot dela sociologije literature in kulture. Williams je šel še korak dlje in je v Deželo in mesto vključil neposredno refleksijo Mejne dežele in Druge generacije. To je svojevrstno kreativen in dialektičen pristop do lastnega opusa, katerega integracije si Williams želi.

Nadalje v Deželi in mestu Williams vključuje avtobiografske elemente, reflektira svojo formacijo na valižanskem podeželju in selitev v Cambridge. Dežela in mesto kombinira pisanje v prvi in tretji osebi. Poleg tega neposredno nagovori bralstvo v drugi osebi množine in vključuje subjektivne in čustvene elemente, značilne za literaturo. Dežela in mesto torej zgodovinsko in sociološko kontekstualizira strukture občutenja v literarnih delih, ki jih obravnava. A hkrati ima tudi sama elemente strukture občutenja. Ta kompleksni splet pa je bržkone potrebno bolj natančno razložiti. (Iz spremne besede N. Jeffsa.)

Recenzija Bukla

Raymond Williams (1921–1988) je (bil) avtor mnogih knjig, romanopisec, mislec in kulturni antropolog iz Walesa, njegovo podeželsko poreklo pa je v mnogočem zaznamovalo tudi njegovo razmišljanje in pisanje. V slovenščini že imamo njegovo knjigo Navadna kultura, ki je bila tudi ponatisnjena, sedaj pa je izšlo še eno njegovih najbolj znanih del, Dežela in mesto iz leta 1973, ki jo lahko štejemo za prvovrstno kulturno analizo (njen izid je prevajalski in izdajateljski presežek). V njej Williams izhaja iz lastnega opažanja, da se predstavljanje podeželskega življenja, kot so ga poučevali na univerzi v Cambridgeu, ki jo je obiskoval, ni ujemalo z njegovimi izkušnjami, saj je sam živel v vasi na robu Walesa. Zato se je k tej temi vrnil po tem, ko je na Cambridgeu začel poučevati in raziskovati. V svoji študiji je tako analiziral obravnavanje podeželja in mest v angleški literaturi od 16. stoletja naprej ter razmerja med njima in skušal pokazati, kako so te predstave postale ključne za konceptualiziranje družbenih in ekonomskih sprememb z vznikom angleškega kapitalizma v 18. stoletju ter kasnejšega položaja mest in dežele in tudi njihove prihodnosti. Pri tem to počne z marksistične perspektive, saj denimo ugotavlja, da v Rusiji socializem v začetku 20. stoletja ni prekinil prakse podrejanja podeželja, temveč jo je nasprotno celo intenziviral; obenem pa Williams ne sprejema prostorske in socialne delitve med mestom ter podeželjem in intelektualnemu delu na daje višje vrednosti od fizičnega ter podobno. Klasična kulturna študija, ki je še danes aktualna tudi za Slovenijo.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...