Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kritičarka na drevesu

Izbrane kritike slovenskih romanov
Tina Vrščaj
Kritičarka na drevesu

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7017-56-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urednik Matevž Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14,5 cm
310 g
173 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
književnost in jezikoslovje
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah
književnost in jezikoslovje > literarna teorija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kritičarka na drevesu je knjiga izbranih kritik slovenskih romanov iz obdobja 2010–2017. Pod drobnogled jemlje nekaj deset romanov različnih avtorjev, generacij in estetskih usmeritev od Alojza Rebule, Florjana Lipuša, Draga Jančarja, Emila Filipčiča, Milana Kleča, Franja Frančiča, Andreja Moroviča, Maje Haderlap, Brine Svit, Štefana Kardoša pa do Mojce Kumerdej, Andreja E. Skubica, Tadeja Goloba, Katarine Marinčič, Aleša Čara, Dušana Šarotarja, Sebastijana Preglja, Jasmina B. Freliha, Davorina Lenka, Veronike Simoniti in drugih. Kritike Tine Vrščaj so napisane v živahnem slogu in z jasno izraženimi vrednostnimi sodbami. Občasno so dvignile kar nekaj prahu, saj brez zavor nasprotujejo tako imenovanemu splošnemu mnenju ali celo polemizirajo z žargonom aktualne literaturpolitične korektnosti. Poleg tega so na slovensko kritiško sceno prinesle odločno besedo, ki, pa naj se z njo strinjamo ali ne, ob presoji aktualne vrednosti obravnavanega dela išče tudi njegovo presežno estetsko in etično moč.

Tina Vrščaj (1987) je literarna kritičarka, pisateljica in prevajalka. Diplomirala je iz angleškega jezika in primerjalne književnosti. Objavila je romana Zataknjena v pomladi (2010) in Odradek (2012), zbirko zgodb Plašč (2016) in pravljico Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata (2017). Prevedla je knjige Jezusovo otroštvo J. M. Coetzeeja (2012), Ekonomija želje Daniela Bella jr. (2016) in Novi in izbrani eseji Denise Levertov (2019). Njena zbirka Plašč je bila nominirana za nagrado Mira, esej Srečno pospravljeni pa je prejel nagrado revije Sodobnost za najboljši esej leta 2019.

Recenzija Bukla

Literarna kritičarka Tina Vrščaj je na drevo zlezla, ker gor ni krame, samo nov zorni kot pogleda na slovenske romane, o katerih piše v Pogledih, Literaturi, Delu in na portalu Vrabec Anarhist. V tej knjigi je zbranih njenih 38 kritik romanov, ki smo jih z zanimanjem prebirali v letih od 2009 do 2018, in pet kritik romanov, ki so se potegovali za nagrado kresnik leta 2015. Avtorica je razgledana literarna kritičarka, ki ji prisluhneš, ker sta ji pomembna povednost in etični razmislek, ker je brezkompromisno iskrena, poglobljena in neodvisna od glavnega toka, kamorkoli že teče splošno sprejeta pot. Zna biti celo dlakocepska, neusmiljena in »nekorektna«, a nikoli brez razloga in argumenta. Z njenimi kritikami se lahko strinjamo ali ne – navsezadnje pa to ni pomembno. Pomembno je, da s kritiško pozornostjo opozarja na dela, ki so vredna branja. Ker tista, ki jih niti razsuje ne, pač niti tega niso vredna. Lotila se je vsakogar, brez diskriminacije, samozavestno in neuklonljivo. Velikih, kot so Maja Haderlap, Lojze Kovačič, Drago Jančar, Nataša Konc Lorenzutti, in drugih, ki jih tu ni mogoče našteti, znanih in manj znanih, a zato toliko bolj zanimivih. Če iščete, kaj bi prebrali čez počitnice – knjiga zbranih kritik Vrščajeve nudi prvovrsten seznam. Nanj vsekakor dodajte še njeno knjigo kritik, gosto tkanje misli, vrednih premisleka in dialoga, ki je povrhu še užitkarsko, jezikovno virtuozno branje.

Maja Črepinšek, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...