Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature

Irena Avsenik Nabergoj
Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Slovenska matica
Zbirka Razprave in eseji
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-213-320-7

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
1.140 g
556 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Delo je tretja knjiga avtorice o judovskem ljudstvu na temo njihove »zgodovine recepcije«, o čemer pričajo upodabljanje v ne-judovski kulturni produkciji, zgodovina antisemitizma ter lastni odzivi Judov na človeško stanje, ki so ga doživljali na docela svojevrsten način.
Značilnost te pomembne študije – pomembne ne le v slovenskem kanonu- je preučitev reprezentativnega konspekta pisanja o tej tematiki in pojasnjevalna predstavitev opaznih trendov. Poseben odmev na predmet te monografije ima poetizacija trpljenja, smrti in žalovanja, ne le v biblijskih psalmih, temveč tudi v poznejšem pisanju do konca dvajsetega stoletja. Obravnavani so teme in vidiki, povezani z osrednjo tematiko, kot so denimo mučeništvo, križarski pohodi, antisemitizem in pogromi, z nujno pozornostjo na holokavst in vse, kar mu je utrlo in utiralo pot.

V mednarodnih razmerah delo ddr. Irene Avsenik Nabergoj predstavlja neustavljivo silo prizadevanja za dialog in spravo med etničnimi skupinami, ki imajo za seboj grozljivo bilanco krivde. To pa pomeni še posebno spodbudo za intenziviranje dialogi med Judi in kristjani. Nova doba tega dialoga v razkrivanju tistega, kar nas združuje, pa bo glede na zgodovinsko obremenjenost toliko bolj prepričljiv simbol za iskanje dialoga v razmerju med vsemi narodi.

Recenzija Bukla

Literarna zgodovinarka Irena Avsenik Nabergoj ima za seboj že nekaj izjemnih literarnih študij (denimo Ljubezen in krivda Ivana Cankarja, 2005), pričujoče delo pa je tretja monografija te avtorice o judovskem ljudstvu. V njej analizira njihovo upodabljanje v nejudovski kulturni produkciji, zgodovino antisemitizma ter odzivov Judov na doživljanje lastnega stanja. Študija prinaša reprezentativen pregled pisanja o tej tematiki in predstavitev opaznih trendov, podrobno pa se posveča poetizaciji trpljenja, smrti in žalovanja ne le v biblijskih psalmih, temveč tudi v poznejšem pisanju do konca dvajsetega stoletja. Obravnavani so teme in vidiki, povezani z osrednjo tematiko, kot so denimo mučeništvo, križarski pohodi, antisemitizem in pogromi, s posebno pozornostjo na holokavst. Pomembno delo, ki si prizadeva za dialog in spravo med različnimi etničnimi skupinami.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...