Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zapisi na orošeno okno

Miroslav Košuta
Zapisi na orošeno okno

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladika
Leto izdaje 2014
ISBN 978-88-7342-210-5

Tehnične lastnosti
mehka vezava
15,5 x 21 cm
710 g
467 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

O knjigi

Knjiga Miroslava Košute Zapisi na orošeno okno zajema izbrane zapise, ki so bili doslej razpršeni po revijah, časopisju in knjigah ali prebrani na prireditvah in radiu, torej različni po vsebini in namenu, nastali pa so v časovnem razdobju od 1958 do 2014. Avtor jih je tematsko združil v štiri temeljna jedra: Profili in skice obrazov, Med knjigami in bralci, Odgovori na vprašanja, Odmevi in odsevi.

V prvem poglavju, ki je najobsežnejše, se avtor s svežim in razkošnim peresom dotakne številnih osebnosti, prijateljev in tujcev, tako iz slovenskega kot iz svetovnega kulturnega obnebja. Mirsoslav Košuta tako piše o obisku Salvatoreja Quasimoda v Ljubljani, o srečanju s pesnikom Umbertom Sabo, o osemdesetlenici Franceta Bevka, o smrti Pabla Nerude, o 70. rojstnem dnevu prijatelja Nika Grafenauerja, o tridesetletnici poimenovanja kriške šole po Albertu Sirku, pa še o veliko drugem.
V drugem sklopu zapisov beremo knjižne ocene, ki jih je Miroslav Košuta napisal za revije in časopise (veliko teh je bilo objavljenih v reviji Dan pa v Primorsken dnevniku), ocene, ki jih prebral ob predstavitvah knjižnih novosti, in spremne besede za nove knjižne izdaje.
Poglavje odgovori na vprašanja prinaša novejše intervjuje, na katere je avtor pismeno odgovoril, objavljeni pa so bili v revijah ali po radiu.
V zadnjem razdelku so zbrani spisi in govori brez skupnega imenovalca, nastali so kot interpretacije sprotnega ali reakcije na izzive in spodbude.
Izbrano delo Zapisi na orošeno okno je zanimivo ne samo zaradi bogastva zapisov, informacij in podrobnosti, ki jih v njem dobimo, je tudi pričevanje neke dobe ter plodne avtorjeve umetniške in življenjske poti.Miroslav Košuta se je rodil v Križu pri Trstu 11. marca 1936. Po višji realni gimnaziji s slovenskim učnim jezikom v Trstu se je vpisal na univerzo v Ljubljani, kjer je leta 1962 diplomiral iz svetovne primerjalne književnosti in literarne teorije. Bil je zaposlen na Radiu Ljubljana, najprej v uredništvu mladinskih, potem kulturnih in literarnih oddaj. Po vrnitvi v Trst jeseni 1969 je bil v gledališču tri sezone dramaturg in član umetniškega vodstva, nato urednik revije Dan na Založništvu tržaškega tiska, nazadnje pa enaindvajset let ravnatelj in umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča.

Opus Miroslava Košute obsega pesmi, pesmi za otroke, pripovedi, gledališke in radijske igre, pravljice, eseje, članke, songe, popevke, prevode, govore in še kaj.

Pomembnejša priznanja:
Nagrada Prešernovega sklada za Pričevanje (1978), Kajuhova nagrada za Zidamo dan (1988), Levstikova nagrada za Na krasu je krasno (1989), Vstajenje za Pomol v severno morje (2002), Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus in prispevek požlahtnjenju slovenskega jezika (2008), Častna listina IBBY, Mednarodne zveze za mladinsko književnost, za Kriško kraške (2008) in Prešernova nagrada 2011 za življenjsko delo in pesniški ustvarjalni opus

Recenzija Bukla

(Skupen opis za knjigi Zapisi na orošeno okno in Dnevnik o lastovičjem gnezdu)

Tržaški pisatelj, dramatik, pesnik in prevajalec Miroslav Košuta je leta 2011 prejel veliko Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Čeprav se je njegovo ustvarjanje najbolj sukalo okoli poezije – tako mladinske kot tiste za odrasle – , ga poznamo še kot gledališkega vodjo, publicista in komentatorja kulturnih del ter pisca portretov o umetnikih sodobnikih, pretežno iz kraškega, primorskega in še najbolj iz zamejskega okolja (Pahor, Rebula in drugi). Revijalna besedila, spremne besede, govori s prireditev, odlomki iz radijskih oddaj, intervjuji in časopisni članki so pristali v novi monografiji Zapisi na orošeno okno, ki se raztezajo od leta 1962 (zapis v študentskem časopisu Tribuna) do govora ob prejetju najvišje nagrade za umetnost v Republiki Sloveniji. Besedila osvetljujejo čas, ki je prešel, vendar so tudi dokument svojstvenega temperamenta, upanja in vedrine. Ti značilni poganjalci Košutovega opusa nikoli zares ne minejo, temveč se enakovredno zazirajo tudi v prihodnost. Le zapisov o četrtstoletnem obdobju Slovenskega stalnega gledališča v Trstu v knjigi ne najdemo, saj je bilo to obdobje »odločno preobsežno in v sebi zaključeno«.
Zato pa se pred nas postavi še ena nova knjiga, Dnevnik o lastovičjem gnezdu, ki jo polnijo bežni, a natančni utrinki dogajanja v lastovičjem gnezdu. Dnevnik je nastajal med 16. aprilom in 21. junijem, gre pa za edinstven hibrid med pesniško impresijo ter poljudnoznanstvenim dokumentom, ki skuša razbrati in dognati dinamiko odnosov v ptičji družini. Ilustracije je prispeval Marjan Kravos, knjižica pa je posvečena Alojzu Rebuli.

Žiga Valetič, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...