Založba | Kmečki glas |
Leto izdaje | 2021 |
ISBN | 978-961-203-513-6 |
Fotografije | Miša Pušenjak |
mehka vezava
23,5 x 17 cm
650 g
232 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
Založnik o knjigi
Semenarstvo; kako pridelati kakovostno seme, je knjiga, ki jo je avtorica želela napisati že nekaj let. Zdravo pridelovanje rastlin se prične z zdravim in kakovostnim semenom. Treba se je zavedati, da v pridelavi semena veljajo prav enake dedne zakonitosti, kakor pri razmnoževanju živali. Zato je nujno, da dobro poznamo rastline, pravila dedovanja in pridelavo semen. Z vztrajnostjo in natančnostjo bodo sorte iz leta v leto boljše, ekološki način pridelave zelenjave pa lažji.
Spoznamo tehnološke postopke za pridelavo semen: križnic, stročnic, košaric, bučevk, razhudnikovk, kobulnic, lukovk, lobodovk ...
S pomočjo knjige si bomo lahko pridelali seme za domač vrt, pa tudi za prodajo ob upoštevanju zakonskih določil.
Recenzija Bukla
Odkar se je razširilo zavedanje, kako pomembna je samooskrba in kako pomembno je ohraniti raznolikost lokalnih sort rastlin, ki še rastejo po vrtovih, marsikdo poskuša sam pridelati tudi seme. Žal pa se je v zadnjih desetletjih izgubilo znanje, kako seme pridelovati, kako ohraniti kakovost sorte in jo iz leta v leto izboljševati. Miša Pušenjak je avtorica uspešnih vrtnarskih priročnikov, specialistka za zelenjadarstvo, okrasne rastline in žlahtnjenje zelenjadnic. Njen priročnik je namenjen vsem, ki želijo pridelati kvalitetno ekološko seme, ob tem pa se izogniti najpogostejšim napakam, kot so nehoteno križanje vrst, napačna selekcija semen, širjenje bolezni s semeni … Priročnik, ki se podrobno posveča križnicam, zrnatim stročnicam, košaricam, bučevkam, krompirjevkam, kobulnicam, lukovkam, čebulnicam, beluševkam, lobodovkam in špajkovkam, je primeren za majhne in večje pridelovalce od vrtičkarjev do ekoloških pridelovalcev vrtnin za prodajo.
Maja Črepinšek, Bukla 161
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.