Založba | Zavod Obilje |
Leto izdaje | 2021 |
ISBN | 9789619529812 |
Fotografije | Robert Špiler, ... [et al.] |
Ilustracije | Zofija Vrečko |
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
530 g
214 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
kulinarika, dom in vrt
Založnik o knjigi
Izšla je nova knjiga Vrta Obilja z naslovom Kompost? Ja, prosim. Gre za nadaljevanje uspešnice Štihanje? Ne, hvala, ki je bila v slovenski izdaji prodana že več kot 2000-krat. Avtorja Tjaša Štruc in Robert Špiler, sta pri novi knjigi o kompostiranju k njenemu ustvarjanju povabila še Aljaža Plankla, Damjana Čamernika (Biodrazda), Simona Grižoniča, Barbaro Kocina, Klemna Božnika ter Evo Pavlič Seifert in Aljaža Celarca, ki so prispevali svoje najboljše “recepte” za kompostiranje.
Namen kompostiranja je, da pridobimo kvaliteten kompost kot univerzalno gnojilo in mikrobiološko poživilo za naša tla in rastline. Bolj kot hranila v kompostu, nas zanima tisti živi (mikrobiološki) del komposta, ki oživlja tudi najbolj degradirana tla. Knjiga Kompost? Ja, prosim predstavlja zbrano osnovno znanje, ki sva ga avtorja Robert Špiler in Tjaša Štruc z izobraževanjem, raziskovanjem, predvsem pa z intenzivno prakso pridobila v (do zdaj) sedmih sezonah vrtnarjenja in kompostiranja. Knjiga je tako namenjena vrtnarjem. V njej je zbranih 20 praktičnih receptov za kompostiranje.
ZAKAJ KNJIGA O KOMPOSTIRANJU?
Kompostiranje je izjemno široka in obsežna tema, ki odpira vprašanje za vprašanjem. Knjiga Kompost? Ja, prosim predstavlja zbrano osnovno znanje, ki sva ga z izobraževanjem, raziskovanjem, predvsem pa z intenzivno prakso pridobila v (do zdaj) sedmih sezonah vrtnarjenja in kompostiranja. Knjiga je tako namenjena vrtnarjem.
V njej je na poljuden način zbrano znanje o razgradnji organskega materiala, ki bi ga moral obvladati vsak vrtnar. Tako tisti, ki vzgaja nekaj solate in začimb na 2 m2 površine, kot tisti, ki samooskrbo jemljemo resno. Govora je tudi o kompostiranju živalskega gnoja, kot zunanjega vira oz. če imate sami nekaj živali. V šali gre za posebno vejo »kmečke« alkimije, saj gnoj spreminjamo v črno zlato (beri: kompost).
Namen kompostiranje je, da pridobimo kvaliteten kompost kot univerzalno gnojilo in mikrobiološko poživilo za naša tla in rastline. V sonaravni pridelavi, kompost dodan našim tlom, predstavlja temelj rodovitnosti in ga res ni nikoli preveč. Bolj kot hranila v kompostu nas zanima tisti živi (mikrobiološki) del komposta, ki oživlja tudi najbolj degradirana tla. Knjiga ni namenjena večjim živinorejskim kmetijam, profesionalnim kompostarnam in komunalnim kompostarnam. Uporabljen jezik je poljuden z nekaj teoretičnimi izrazi, da se med seboj bolje razumemo. Največkrat uporabljeni in zahtevnejši izrazi so zbrani na začetku knjige v razlagi pojmov.
KAKO JE KNJIGA SESTAVLJENA?
Če želiš postati mojster kompostiranja, potrebuješ recept za usmeritev, prakso in nekaj teorije. Zaradi tega je knjiga sestavljena iz dveh delov – v prvem delu je na poljuden način predstavljena teorija, v drugem pa so zbrani uporabni recepti. Svojo prakso pa dodaš seveda sam!
V prvem delu se spustimo v samo razdelitev procesov razgradnje organskega materiala, kot v kakšni kuharski knjigi, ko so najprej predstavljanje teoretične tehnike dela in potem v drugem delu nadaljujemo z najbolj pogostimi recepti za kompostiranje na malo in veliko.
Predstavitev kompostiranja v praksi je z namenom razdeljeno na malo (do 1 m3) in na veliko (več kot 1 m3). Nekatere tehnike so primernejše za kompostiranje ob hiši z manjšimi količinami, druge pa izkoriščamo, ko kompostiramo večji volumen materiala predvsem iz zunanjih virov.
Sorodne knjige
- Sveža zelenjava z domačega vrta 365 dni Kako brez dodatnega ogrevanja ustvariti vrt, v katerem nikoli ne zmrzuje – in pridelati dvakrat več kot doslej 29,80 € Dodaj v košarico
- Zelenjava od semena do pridelka Kako na Vrtu obilja uspeva 50 najpogostejših vrtnih rastlin 34,90 € Dodaj v košarico