Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sem z vrtnicami

Duhovno-lepotni svet kraljevske rože
Matjaž Mastnak
Sem z vrtnicami
24,96 € 24,96 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Zbirka O cvetani in živani
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-272-190-9
Leto izdaje izvirnika 2016
Fotografije Matjaž Mastnak, ... [et al.]
Urejanje Zarika Snoj Verbovšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13,5 cm
420 g
196 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mastnakova nova knjiga Sem z vrtnicami je že četrta po vrsti v zbirki »O cvetani in živani«, v kateri so doslej izšli trije, na letne čase vezani priročniki o cvetlicah pri nas. Celotno delo je posvečeno le eni rastlini, to je vrtnici. Stvarnejši del knjige je posvečen pregledu divjih prednikov vrtnice, torej šipkom in različnim vrtničnim sortam, med katerimi pisec posebej izpostavlja slovenske vrtnice, nato pa že prehaja na manj otipljivo, a zato toliko bolj skrivnostno področje čutov, vonjev in okusov. Literarnejši del knjige vrtnice osvetljuje v luči rožnih zgodb in rožne poezije, ki jo je v ta namen Mastnak tudi samo prevedel. Delo je tudi tokrat opremljeno z dodatkom, sestavljenim iz slovarčka, v katerem so pojasnjeni manj znani v knjigi uporabljeni izrazi ter iz kazal rastlin in imen. Kot so Mastnakovi bralci že navajeni, besedilo ponovno dopolnjujejo čudovite (večinoma avtorske) fotografije, s pohvalno uvodno besedo pa ga je pospremil dr. Matjaž Kmecl.

Delo, ki je izšlo tudi v darilni izdaji, je primerno tako za botanične poznavalce kot za vse ljubitelje vrtnic, ki uživajo ob pogledu na vrtnice na lastnem vrtu ali v vazi, pa tudi za tiste sladokusce, ki si radi privoščijo čutno razvajanje z rožnim oljem, mazilom ali vodo, vrtničnimi dišavami ali s slaščico vrtničnega okusa. Zagotovo jim bodo zadišale in teknile tudi vrtnice iz Mastnakove knjige.

Recenzija Bukla

Zaradi izjemne lepote, oblike in vonja je vrtnica najpogostejši simbolični cvet na Zahodu. Predstavlja čašo življenja, dušo, srce in čisto ljubezen. Mastnakova knjiga ni običajen strokovni priročnik, je veliko več kot to. Razkriva nam duhovno-lepotni svet kraljevske rože. Delo, ki se navezuje tudi na prejšnje iz te zbirke (Poletne cvetice, Cvetoča pomlad, Barvita predstava …), dokazuje obilo avtorjevega botaničnega znanja in veliko vloženega časa, ki ga je namenil preučevanju vrtnic na Slovenskem, najlepših vrtnic sveta, njihovih vonjev … Zbral je tudi lepo število rožnih zgodb in rožne poezije, ki jo je večinoma prevedel sam. Knjige o vrtnicah si seveda nič moč zamisliti brez fotografij, s katerimi je ta vrtnična monografija zelo bogato opremljena. Dopolnjujeta jo slovarček ter kazalo rastlin in imen. »Sèm z vrtnicami! Vonj omamljujoč! / V preprogo jih za njó razstrém povsodi, / naj moja draga kot kraljica hodi / po samih vrt nicah v poročno noč.«

Sonja Juvan, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...