Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Lupinarji

Oreh, leska, kostanj, mandelj
Anita Solar
Lupinarji
21,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Kmečki glas
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-203-492-4
Leto izdaje izvirnika 2019
Fotografije Anita Solar, ... [et al.]
Risbe Zvonka Kelc, Nuša Solar
Urejanje Savina Dreu

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
700 g
247 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
naravoslovje > biologija
naravoslovje > ekologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V obsežni knjigi so na voljo opisi lupinarjev, ki jih gojimo predvsem zaradi njihovih užitnih, zdravih jedrc, ter uporabni nasveti vse od izbire sadik pa do spravila plodov. Spoznamo tudi ekološke zahteve, botanično razvrstitev lupinarjev, morfološko zgradbo ter njihove rast in razvoj. Pravilna izbira lokacije, priprava zemljišča in sadik sta poleg gnojenja, rezi, namakanja in varstva ključni za dober pridelek. Avtorica predstavi značilne lastnosti posameznih lupinarjev ob njihovem pravočasnem pobiranju, sušenju in skladiščenju. Znanje, strnjeno na enem mestu, je uporabno tako za tržne pridelovalce kot tudi za ljubiteljske lastnike le nekaj dreves ali grmov.

Recenzija Bukla

Oreh, leska, kostanj in mandelj spadajo med lupinarje ali lupinasto sadje, ki mu pogovorno rečemo tudi oreški. Od drugih vrst sadja se razlikujejo po tem, da imajo navzven olesenelo luščino, navznoter pa užitno slastno jedrce. Dokler so plodovi še na drevesu, jih obdaja zeleni ovoj, ki je pri orehu in mandlju debel in omesenel, pri lešniku kot tanka na robu nacefrana srajčka, pri kostanju pa bodičasta ježica. Njihova jedrca vsebujejo veliko kakovostnih maščob, vlaknine, različne minerale in vitamine ter so energijsko zelo bogata, zato jih pogosto gojimo tako doma kot po svetu. Avtorica knjige, raziskovalka na biotehniški fakulteti, nas tako popelje od osnovnih ekoloških in morfoloških značilnosti lupinarjev, preko postavitev različnih nasadov, izbire lokacije, priprave sadik, do različnih gojitvenih oblik, ustrezne priprave tal in varstva pred škodljivci do uspešnega spravila in predelave pridelkov. Grafično in slikovno zelo bogat vodnik je več kot primeren za vse, ki razmišljajo, da bi končno posadili svoj oreh, lesko, kostanj, mandlje ali pa kar cel nasad.

Renate Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...