Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ekstradeviško

Dušan Čater
Ekstradeviško

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-621-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
650 g
464 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na mali jadranski otok prispeta sedemnajstletni Maj in njegova mati Danijela. Prišla sta na pogreb deda Franeta, Danijelinega očeta. Danijela je tik pred ločitvijo, Maj se je pred odhodom resno sprl s svojo Luz. Majeva mama se začne spominjati dogodkov iz otroštva, ki pa so zaviti v tančico skrivnosti. Da bi uredila formalnosti za očetom, mora po pogrebu odpotovati na celino in Maj ostane sam. Na otoku je bil nazadnje pred sedmimi leti in dedka se medlo spominja, o njem ne ve kaj več kot to, da je bil mornar. Znanci z otoka, ki jih pozna iz otroštva, pa očitno vedo nekaj, česar on ne ve. Ko Maj po naključju najde dedkov dnevnik iz leta 1982, se mu razprejo jadra: od Nove Zelandije do Trsta bere o dedkovi mladosti, njegovi veliki ljubezni in o tem, kako je postal mornar.

O avtorju

Pisatelj, prevajalec, scenarist in urednik Dušan Čater (1968) je izdal romane Flash Royal, Imitacija, Resnični umori, Patosi, Ata je spet pijan in B52, mladinska romana Pojdi z mano in Ribamož, zbirke kratke proze Flash Royal in Resnični umori ter zbirko novel Džehenem, za katero je leta 2012 prejel nagrado Fabula. Izdal je tudi nekaj slikanic po ponarodelih motivih in pisal scenarije za televizijske oddaje ter nekaj izvirnih iger. Ekstradeviško je njegov sedmi roman.

 

Recenzija Bukla

Sedmi roman pisatelja, prevajalca in urednika Dušana Čatra (1968), ki je za zbirko zgodb Džehenem prejel nagrado fabula, je nekakšen slovenski Mediterraneo. V njem na majhen jadranski otok prispeta sedemnajstletni Maj in njegova mati, da bi prisostvovala pogrebu materinega očeta Franeta. Mati je tik pred ločitvijo, Maj pa se je pred odhodom resno sprl s svojim dekletom. Otok in njegovo ozračje mater seveda potegneta nazaj v preteklost med njene mladostne spomine, ki pa so prekriti tudi s sencami skrivnosti. Kot se mati vrne na celino urejat nerešene formalnosti glede preminulega očeta, Maj na otoku ostane sam, njegov sentiment pa vzleti v trenutku, ko najde dedkov pomorski dnevnik. Ta ga popelje od Trsta do Nove Zelandije in mu razkrije, zakaj je dedek Frane želel postati pomorščak. Sentimentalna ­nostalgija!

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...