Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali

Branko Gradišnik
Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-231-6
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,7 x 14,3 cm
820 g
486 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga za ljubitelje živali, ki temelji na domislici, a jo hkrati tudi presega. Žanrsko raznovrstna besedila so razvrščena glede na položaj nastopajoče vrste na »drevesu življenja«, od virusov v uvodnih Navodilih za uporabo človeka pa do Krpanove kobile v skoraj sklepnem Tinpanu. V globinah pod površjem domislice se v epifaničnih pobliskih kaže evolucija avtorja in njegovega pisanja od umetnega k življenjskemu, od izmišljanja k izpovedovanju, od pozerstva v prostodušnost. (Besedila so namreč nastajala in se spreminjala skozi 4 desetletja!) Pot v avtentično je napeta pustolovščina, saj v življenju in pri pisanju nenehno prihaja do mutacij, ki so nujni pogoj vsake evolucije. O njih nam današnji Gradišnik pripoveduje s humornim in/ali sočutnim uvidom, ki dela knjigo enkratno in neponovljivo natanko do mere, do kakršne je enkratno in neponovljivo vsako življenje.

Recenzija Bukla

Gradišnik (1951), pisatelj, prevajalec, publicist in potopisec, se je že pred nekaj desetletji odločil, da bo v svojih knjigah pisal samo še o tem, kaj se (mu) je res zgodilo (in si torej ne bo več izmišljeval), tej zavezi pa je v veliki meri zvest tudi v svoji najnovejši knjigi. Gre za hibridni žanr, mešanico kratkih zgodb, memoarov in različnih lucidnih Gradišnikovih opažanj (besedila so nastajala v obdobju štirih desetletij), ki jim je skupno to, da v vseh tako ali drugače in v različnih vlogah nastopajo razne živali. Gradiš nik nas torej v svojem humornem slogu pelje skozi nekak šno dvojno evolucijo: po eni strani so tu njegove življenjske (pre)izkušnje z različnimi živalmi, od najbolj preprostih do psov, ki so tudi na nas lovnici in so v zadnjih letih postali njegovi nepogrešljivi sopotniki, po drugi pa avtor živali izrabi tudi za prikaz svoje bivanjske evolucije, od radovednih mladostnih dni do sedanje avtentične zrelosti in razigrane modrosti, v kateri doživlja spravljenost z življenjem in svetom, saj se je odločil in formalno uredil že tudi (skoraj) vse okoli svojega pokopa. Evolucija kot izhodišče za razmišljanje o svetu (živali) in sebi v njem.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...