Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ljudomrznik na tržnici

Eseji, razmišljanja, dnevniki, nočna klepetanja o dolini šentflorjanski in drugih gledaliških rečeh
Vinko Möderndorfer
Ljudomrznik na tržnici
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kultura
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5511-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20,5 x 14,5 cm
320 g
315 strani
Kategorije
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Za kvaliteten razvoj skupnosti, naroda, družbe je izredno potreben samorazmislek, saj se sicer ne moremo razvijati v duhovnem, kulturnem niti v gospodarskem smislu.«
- Vinko Möderndorfer

V knjigi so zbrani eseji, razmišljanja, dnevniki, nočna klepetanja o dolini šentflorjanski ter druge gledališke in pesniške reči vsestranskega ustvarjalca in angažiranega misleca. Moderndorferjeva analiza slovenske družbe in njenega odnosa do umetnosti in kulture je neizprosna, ves čas ga zanima le neolepšana podoba naroda. Njegovo stališče je neomajno: bistvo umetnosti in umetniškega ustvarjanja je izpovedovanje resnice, umetnost je poklicana zato, da kaže času, posamezniku in narodu zrcalo. In v našem času bolj kot kdaj gospodujejo kapital, trgovina, denar, prepričanje, da se vse prodaja in da je vse kupljivo; kultura pa se znotraj podivjanega sistema globalnega kapitalizma bori za svoj obstoj in preživetje. Ta vodilna misel knjige odzvanja tako v intimno izpovednih kot bolj splošno naravnanih esejih. Avtor jim je dodal tudi nekaj ironije, humorja, cinizma in veliko trpkosti.

O avtorju

Svojo literarno pot je začel kot pesnik v drugi polovici sedemdesetih let. Od leta 1981 do leta 2006 je v knjižni obliki objavil 30 del s področja proze, poezije, dramatike in esejistike, zrežiral okoli 70 gledaliških in opernih predstav, 12 TV iger in dokumentarnih filmov. Pisal je tudi pesniške zbirke in zgodbe za otroke. Od leta 1989 je za radio napisal prek 80 radijskih iger, izmed katerih so bile mnoge odigrane tudi v tujini (Nemčija, Italija, Češka, Slovaška, Hrvaška). Vzporedno je svoja literarna in strokovna dela objavljal doma in v vseh slovenskih revijah. V svojih strokovnih razmišljanjih se loteva predvsem področja gledališke režije, dramaturgije in igre.

Recenzija Bukla

Vinko Möderndorfer (1958) ni samo pisatelj, pesnik in dramatik, temveč tudi esejist, angažirani premišljevalec sodobnega stanja v slovenski kulturi in (občasno) piker kritik oblasti z govorniškega odra na podelitvi Prešernovih nagrad. V zbirki spisov z naslovom Ljudomrznik na tržnici je zbranih zadnjih sedem let njegovega vsakovrstnega pisanja, od njegovih govorov do dnevniških zapisov in od kramljanj o dolini šentflorjanski ter razmišljanj ob ustvarjanju njegovih pomembnejših del, denimo njegovega veleromana Druga preteklost. Tudi s svojim esejističnim pisanjem se Möderndorfer kaže kot subtilen opazovalec in popisovalec postopkov kreativnega ustvarjanja, strog analitik stanja slovenskega duha in poznavalec slovenske kulture ter jezika, ki mu v kulturnem in uporabnem smislu ne napoveduje dobre prihodnosti.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...