Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Navijaj v sebi

Esad Babačić
Navijaj v sebi
27,99 € 27,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,84 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-282-559-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
500 g
191 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rožančev nagrajenec leta 2020 Esad Babačić tudi v svoji drugi esejistični knjigi ostaja zvest liričnemu ubesedovanju stvarnosti, iz katere se rad umakne s svojo časovno kapsulo. Še vedno je zelo oseben in drzen, ko gre za razkrivanje čustev, kar ga ločuje od večine domačih avtorjev. Knjiga Navijaj v sebi nadaljuje tam, kjer se je ustavila Veš, mašina, svoj dolg (2020), in se trudi, da bi lahko na svetli strani meseca spet videli dlje in jasneje.

»Babačićevi pogledi in premisleki so sveži, ostri, prodorni in tehtni, ob tem pa se tudi pri na videz lahkotnejših temah (ki to so in niso hkrati) ogiba morebitnim zdrsom v posploševanje in banalizacijo; tudi ko se v besedilih razpira, razgalja, to počne na način, da bralca vselej ohranja blizu, vselej v mislih, pred seboj.« - Pia Prezelj, Delo, 3. januar 2023

o avtorju

Esad Babačić (1965) je pesnik, pisatelj in novinar.
Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je študiral slovenščino in južnoslovanske jezike. Delal je kot tekstopisec pri različnih oglaševalskih agencijah, kot novinar, scenarist in režiser na TV Slovenija ter urednik in voditelj oddaje Hotel Romantika na Radiu Slovenija. Udejstvoval se je tudi na filmskem področju. V raznih časopisih in revijah je objavil številne književne recenzije del slovenskih in v slovenščino prevedenih tujih avtorjev ter intervjuje in kolumne. V slovenščino prevaja literarna dela bosanskih, hrvaških in srbskih avtorjev. Zdaj deluje kot samostojni kulturni delavec.

Pesmi je začel pisati in objavljati pri sedemnajstih letih, najprej besedila za pankovsko glasbeno skupino Via ofenziva (bil je tudi njen ustanovitelj in pevec). Njegovi prvi samostojni pesniški zbirki, Svoboda pa kar hodi in Kavala, sta izšli leta 1986, sledile so še: Malemu boksarju (1988), Angel s scufanimi krili (1989), Veter v žilah (1994), Black Jack (1994), Kiti se ne napihujejo (2000), Divan (2006), Vsak otrok je lep, ko se rodi (2011), Sloni jočejo pošteno (2012), Prihodi, odhodi (2013), Kitula (2015), Odrezani od neba (2018).

Babačićevo poezijo objavljajo slovenske in tuje literarne revije, vključena je v mednarodne literarne zbornike; prevode v tuje jezike predstavlja tudi nekaj samostojnih pesniških zbirk.

Deluje tudi na drugih področjih literarnega ustvarjanja; med drugim je napisal biografijo boksarja Dejana Zavca Trdobojec (2010), literarnopublicistično pripoved o slovenskem hokeju Banda (2013) in dvojezično pravljico Kiti plavajo počasi/Whales swim slowly (2014).

Recenzija Bukla

Esad Babacic, pesnik, pisatelj, pevec, novinar in med drugim tudi odličen esejist, prejemnik Rožančeve nagrade (2020) za zbirko esejev Veš, mašina, svoj dolg?, nam prinaša svojo novo knjigo esejev, ki gotovo ni zadnja. Lirično
esejistično »besedotvorjenje« v knjigi Navijaj v sebi prinaša avtorjev pogled na kulturo, umetnost, šport, sodobnike, ki so vplivali nanj, glasbo, ki ga zaznamuje – vse, kar pač on je in kar prežema njegov svet in pogled nanj; precej izrazito je tudi jugoslovanstvo in s tem povezana socializacija, ki ga je gotovo oblikovala. V esejističnih zgodbah večkrat omenja očeta slovenskega eseja – pisatelja Marjana Rožanca in njegovo Ljubezen, ki je zaznamovala mnoge, tudi Babačića. Esejistika nagovarja bralce na poseben, drugačen način kot  »čisto« leposlovje. Mene recimo Babačićeva »prijemlje« predvsem v liricnosti (»Poezija je kužna. Ko se je nalezeš, te ne izpusti vec.
Zaspi v tvoji krvi, kot virus, in te ne izpusti,« pravi na nekem mestu), v odnosu do umetnosti, ne spustijo me citati pesmi (njegovih ali od drugih umetnikov), ki jih vtke v esejistične zgodbe. Tako mi na primer odmeva, ko Kosovela imenuje »največjega angela med slovenskimi pesniki«, nič manj pa njegova misel, da »so knjižnice namenjene mižanju nad knjigami in čakanju, da se le-te odpro« in še bi lahko naštevala. Babačićeva knjiga od bralcev pričakuje, da jo berejo večkrat po malem (in vmes odlagajo), da jo spuščajo skozi srce, telo, razum in počakajo, kaj se bo rodilo. Je pa treba povedati še, da je Babačićeva esejistika močna tudi zato, ker je izrazito čustvena in
osebna in razgalja pisatelja, z njegovim pisanjem pa tudi nas, bralce, če se pisanju odpremo, seveda.

Sabina Burkeljca, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...