Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Heroji nekega trenutka

V. P. 8164/20-4; Avtobiografski roman
Tomaž Klinar
Heroji nekega trenutka

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Primus
Zbirka Avtorji
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7033-80-9
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Suzana Kramar Dodič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
180 g
118 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtobiografska zgodba o služenju vojaškega roka v zadnji generaciji Jugoslovanske ljudske armade v prelomnem letu 1991. Zgodba o treh prijateljih, ko so se znašli v njim tujem okolju, pa čeprav v svoji domovini.

Predstavlja pogled skozi oči dvajsetletnega mladeniča, ki je bil, tako kot številni drugi slovenski fantje, udeležen v dogodkih tistega časa, ki so se končali z osamosvojitveno vojno. Prikaže pogled z »druge strani«, ki ni imela nobene možnosti za lastno odločanje, pa je kljub vsemu opravila svoj dolg do nastajajoče države. Le ena izmed mnogih zgodb, ki jo je doživela generacija slovenskih fantov, rojena na začetku 70-ih let, ki je kot zadnja morala opraviti svojo dolžnost do umirajoče nekdanje skupne države, pri tem pa bila pahnjena v številne osebne pomisleke, odločitve in tragedije.

Spomin za tiste, ki so služili v nekdanji skupni armadi, in v vednost vsem kasnejšim rodovom, za katere je to le del neke pretekle zgodovine.

Recenzija Bukla

Avtobiografski roman Tomaža Klinarja, pripadnika zadnje generacije, ki je vojaški rok služila v Jugoslovanski ljudski armadi, podaja pogled nekoga, ki se je po spletu nesrečnih okoliščin znašel v nezavidljivi situaciji. Med njegovim služenjem se namreč zgodi razpad Jugoslavije. Klinar se zaradi verodostojnosti odloči obdržati vsa imena, prav tako pa v roman vloži nekaj svojih pisem domačim, ki pripomorejo k še večjemu občutku avtentičnosti. Zgodba se začne 17. septembra 1990, ko se skupaj s tremi prijatelji odpravi v mariborsko vojašnico, kjer se začne njihova t. i. pot v odraslost. Iz zbeganih in preplašenih »gušterjev« počasi napredujejo po lestvici, Klinar pa opisuje vsakodnevno rutino, od vstajanja, vojaških vaj, obrokov in straženja, pa razne naloge in vaje, ki jih doletijo. Skozi minevanje mesecev vidimo tudi, kako se v vojaš­nici vedno bolje znajde, a vseeno ne neha premlevati o problemih države pred prelomom. Knjiga je zato polna konfliktov, ki se krešejo med pripadniki različnih narodnosti, med nadrejenimi in podrejenimi, pa tudi med vojaki različnih miselnosti. Na ozadju tega pa se vedno bolj poglablja politična situacija Jugoslavije, zato med vojaki naraščata nemir in negotovost. Klinar tako prikaže, kako je kar čez noč postal tuj vojak v svoji domovini, vojak »vojske, ki pripada neki drugi, počasi umirajoči državi«, in skozi naraš­čajočo tesnobo in strah tematizira težko odločitev, pred katero ga je postavila osamosvojitvena vojna.

Veronika Šoster, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...