Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Drama na lovu

Anton Pavlovič Čehov
Drama na lovu
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-6699-95-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Drama na ohote
Leto izdaje izvirnika 1884
Prevod Borut Kraševec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
400 g
229 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Drama na lovu je zgodnje delo Čehova, ki ga je avtor v letih 1884‒1885 objavljal v časopisu Dnevne novice (Novosti dnja) pod psevdonimom A. Čehonte. To besedilo, ki ga fiktivni avtor Kamišev označuje zdaj za povest, zdaj za roman, bi lahko opredelili kot kombinacijo psihološkega realizma, melodrame, kriminalnega romana in parodije nanj. Precej očitno je, da je bilo zastavljeno kot dialog z umetniško poetiko Dostojevskega, predvsem z njegovimi »kriminalnimi« romani (Zločinom in kaznijo in Brati Karamazovimi), v manjši meri pa tudi z Zapiski iz podtalja in nekaterimi dramami Ostrovskega, katerih motive in odlomke parodično preigrava.

Zgodba Drame na lovu je preprosta: sodni preiskovalec Zinovjev, ki je tudi pripovedovalec, iz ljubosumja ubije svojo ljubico Olgo, ker se želi ta iz preračunljivosti poročiti z njegovim prijateljem, bogatim grofom Karnejevom. Strukturno gre za zanimivo različico kriminalnega romana, v katerem je preiskovalec umora hkrati tudi morilec, česar pa bralec ne ve. Drama na lovu zaradi tega postopka velja za novatorsko delo: Čehov ga je namreč prvi uporabil štirideset let pred Agatho Christie v njenem Umoru Rogerja Ackroyda.

Toda glavna vrlina romana ni njegova kriminalna zgodba, ampak psihološki poglobljen oris junaka, ki je ambivalenten: zgodbo Kamiševa je mogoče brati kot izpoved zelo pretresenega človeka, ki skuša svojo pretresenost prikriti s cinizmom in ironijo, s tem pa tudi že presega žanrski okvir.

Drama na lovu ne glede na številne žanrske prvine (ali pa morda prav zaradi njih) sodi med bolj priljubljena dela Čehova ‒ v Rusiji in po svetu je doživela sedem ekranizacij. V slovenščino je zdaj prevedena prvič.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...