Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ivana pred morjem

Veronika Simoniti
Ivana pred morjem
24,99 € 24,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-282-353-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
290 g
176 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pripovedovalka se iz Pariza vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca. V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki z eno roko drži njeno petletno mamo, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu? Roman nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi trdi časi po koncu vojne so tako popisani z mehko avtoričino pisavo. Lep roman o nelepih časih in rečeh.

Veronika Simoniti (1975) je znana kot avtorica kratkih zgodb, ki jih je zbrala v dveh knjigah. Njen prvi roman Kameno seme je bil leta 2015 med peterico finalistov za nagrado kresnik.

Recenzija Bukla

Veronika Simoniti, katere romaneskni prvenec Kameno seme je bil leta 2015 med peterico finalistov za nagrado kresnik, je na slovensko literarno prizorišče stopila kot avtorica kratkih zgodb. V njenem novem romanu ­Ivana pred morjem se prepletajo tri družinske zgodbe, ki jih pripoveduje neimenovana vnukinja oziroma hči glavnih junakinj: babice Ivane in mame Pine. Rdečo nit pripovedi drži v rokah babica Ivana, katere življenje spremljamo od dvajsetih let prejšnjega stoletja do smrti 1991.
Pripovedovalka se iz Pariza vrne na Primorsko, da bi po mamini smrti pospravila hišo in jo dala v prodajo. Med pregledovanjem rodbinskih pisem, knjig, fotografij in pohištva skupaj z njo odkrivamo življenje babice Ivane in deda Adriana. Sledimo življenju Ivane, Pine in širše družine v drugi svetovni vojni na Slovenskem in opisom dedovega medvojnega ujetništva v Srbiji. Vnukinja med starimi fotografijami odkrije eno, na kateri noseča babica drži svojo petletno hčer za roko, na zadnji strani pa je zapisana letnica 1943. Kaj se je zgodilo z Ivaninim drugim otrokom, kdo je bil njegov oče? Pripovedovalka opisuje povojno življenje deda, babice in svoje mame, ki je hudo zbolela in bolehala do smrti. Počasi odkriva, da je bila Ivana zelo posebna ženska močnega značaja, izobražena in razgledana. Izvemo tudi, kdo je bil njen skrivni medvojni ljubimec, s katerim obnovi stike in se skupaj z njim druži z ljubljanskimi boemi, umetniki in razumniki. Zakaj je babica gojila neizmerno, že skoraj bolestno skrb in ljubezen do hčerke Pine? Pisma, ki jih vnukinja v kredenci najde po vrnitvi v Pariz, razkrijejo končno resnico in vse niti se povežejo.
Slog pisanja je izredno tekoč in prepletanje zgodb v različnih časih in prostorih je tako privlačno, da je knjigo iz rok skoraj nemogoče odložiti pred koncem. »Pride ura in je že zdaj.«

Sonja Juvan, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...