Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Konec zgodbe

Vinko Möderndorfer
Konec zgodbe
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4094-8
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,4 x 13,4 cm
154 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ljubezenski roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Začetek Konca zgodbe je postavljen na sobotno tržnico, dan pred velikonočno nedeljo in ponedeljkovim vstajenjem, ki naj bi bil nov začetek … Glavni junak pa nevarno depresiven, prepojen z alkoholom, potunkan v zapuščenost ne več tako zelo libidinalnega človeškega samca. Vse to sproži plaz neusmiljenega in strastnega raziskovanja samega sebe, spraševanja, spominov in obračunov. … In lasje? Tudi sivi. Precej dolgi. Znak boemskosti, umetniškosti, intelektualnosti, nonšalantnosti? V resnici pa lovljenje mladosti, lovljenje šarmantnosti, ki je v resnici nikoli ni bilo in se je zato tudi ne da ujeti: kako dobiti nazaj nekaj, česar nisi nikoli imel? Absurd. Nesmisel. Ali kar po domače: pretvarjanje. Sprenevedanje. Lovljenje senc. In moje oči! Utrujene. Povešene, kot pri basetih, žalostnih lovskih psih, popolnoma degeneriranih, z dolgimi ušesi, po katerih tacajo z debelimi šapami …

Vinko Möderndorfer (1958) je pesnik, pisatelj, dramatik in režiser. Diplomiral je iz režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Režirati je začel v eksperimentalnem gledališču Glej, zdaj pa sodeluje z različnimi gledališči, kjer je do danes zrežiral nad sto gledaliških in opernih predstav. Dela tudi kot radijski, televizijski in filmski režiser (avtor treh celovečernih filmov: Predmestje, Pokrajina št. 2 in Inferno). V televizijskem mediju režira predvsem igre in dokumentarne filme po svojih scenarijih. Za radio je od leta 1989 napisal prek osemdeset radijskih iger in zanje prejel številne nagrade. Mnoge radijske in gledališke igre so bile uprizorjene tudi v tujini. V knjižni obliki je objavil več kot šestdeset del proze, poezije, dramatike in esejistike. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo in Rožančevo nagrado, več Grumovih nagrad in nagrad žlahtno komedijsko pero.

Recenzija Bukla

Novi (kratki) roman Vinka Möderndorferja (1958), ki je do zdaj podpisal že skoraj šestdeset knjig različnih vsebinskih profilov, nas tokrat v zgodbo vpelje povsem neposredno, z jasnim vedenjem, da smo vanjo padli v nekem naključnem trenutku in da se je začela dogajati že davno nazaj. Protagonist in prvoosebni pripovedovalec je rahlo upehani in okajeni srednjeletnik, ki je na tržnici ravno kupil velikonočno šunko. Njegov sprehod po mestu spremlja meditacija o lastnem življenju, med katerim ga vleče v razmišljanje o spominih in dejanjih, potem pa se, občasno ujet v svojem neskončnem krogu bližanja in razhajanja z ljudmi okoli sebe, spet vrača na začetek, ter od tam odrine naprej v nov krog. Möderndorfer se je tokrat odločil za gosto pisano besedo, v kateri se ves čas asociativno pretakajo različni utrinki in dogodki, zato se celoten roman zdi kot napisan v enem dahu, brez odstavkov in s premim govorom med besedilom položenim kar v ležeči tisk. Konec zgodbe je roman za bralce s kondicijo, ki s svojim koncem že gleda proti novemu začetku. Vsak konec zgodbe je namreč začetek naslednje.

Samo Rugelj; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...