Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Žrtev novega življenja

Ilka Vašte
Žrtev novega življenja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-277-146-1
Spremna beseda Emil Cesar, Blaž Gselman
Urejanje Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
520 g
374 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > kriminalni roman
leposlovje > ljubezenski roman
leposlovje > vojni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Žrtev novega življenja je dragocen literarni vpogled v sredino 20. stoletja na Slovenskem, ki v ospredje postavi lik komunistke Mare. Čeprav sta ljubezenska zgodba in kriminalni zaplet večinoma plod domišljije, je roman poln zgodovinskih dejstev, kot je recimo praznovanje prvega maja v taborišču Gonars, zgodovinsko dokumentirane pa so tudi številne akcije OF v okupirani Ljubljani. Pisateljica mdr. tematizira bogato meščansko mladino, ki se s komunizmom ukvarja bolj iz dolgčasa kot iz prepričanja, pogumno obravnava spolnost, v ospredju pa so močni ženski liki. Pisanje Vaštetove v marsičem sledi žanru partizanskega romana in je obenem tudi odkritosrčen vpogled intelektualke, ki izpostavi pogosto nevidno, žensko plat vojne.

Ilka Vašte je roman napisala že leta 1959, a je besedilo zaradi uničujoče kritike tedanjega urednika pri Prešernovi družbi Miška Kranjca za več kot pol stoletja obležalo v predalu dedičev; zgodba o mladih komunistih tik pred, med in po drugi svetovni vojni se je Kranjcu namreč zdela neprepričljiva, glavni moški lik premalo očrnjen in prebogat, da bi se mu \'splačalo pridružiti komunistom\', ženski liki pa naj bi premalo sledili svoji \'živalski naravi\'.

Recenzija Bukla

Ilka Vašte (1891– 1967) je bila slovenska pisateljica, avtorica več kot desetih predvsem zgodovinskih romanov, najbolj znana pa morda po Romanu o Prešernu iz leta 1930. Z delom Žrtev novega življenja, ki je bilo napisano ob koncu petdesetih let, je doživela neljubo usodo, saj ga je poslala na Prešernovo založbo, njen tedanji urednik Miško Kranjec pa ga je, takrat je bilo delo precej drugačno in krajše, zavrnil (tudi z utemeljitvijo v dolgem pismu, ki je na pisateljici pustilo trajne negativne posledice). Pri založbi Goga so se odločili, da roman izdajo skoraj šestdeset let po nastanku. Gre za realistično delo, ki ima v svojem središču žensko glavno junakinjo, Maro (najbrž ustvarjeno po avtoričini hčerki), študentko medicine in komunistično aktivistko, ki s svojima dvema tovarišema, Igorjem, prepričanim »železnim« komunistom, in Alešem, njegovo salonsko različico, saj prihaja iz bogate predvojne družine, ob koncu tridesetih let izvaja ilegalne aktivnosti razpečevanja letakov. KoIgorja ujamejo in odpeljejo v Beograd, ostaneta Mara in Alešsama. Slednji se začne potegovati za njeno naklonjenost, ki pa mu jo onemogoča njegov družbeni položaj, saj ga Mara zaradi tega zavrača, tako da vmes poseže njegova mama in pomaga pri njunem zbližanju. Seveda pa se potem začne vojna, ki vsakemu nameni svojo usodo. Verističen roman o naši polpretekli zgodovini.

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...