Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Firence, občutljiv primer

David Leavitt
Firence, občutljiv primer
24,99 € 24,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Cankarjeva založba
Zbirka S poti
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-282-557-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Florence, a delicate case
Leto izdaje izvirnika 2002
Prevod Staša Grahek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
500 g
135 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje > potopisi

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zaradi svoje bogate zgodovinske dediščine so Firence eno najbolj obiskanih mest na svetu in stalen vir navdiha. David Leavitt se po ulicah tega mesta premika med sedanjostjo in preteklostjo ter osvetljuje, zakaj se je v njem naselilo toliko umetnikov in zakaj se je za zidovi zgodilo toliko škandalov.

Avtor v knjigi opiše tudi manj znane epizode, povezane z znamenitim Michelangelovim Davidom, pa tudi z gradnjo začasnih mostov med drugo svetovno vojno. Današnje Firence zaznamujejo dolge vrste pred galerijami in turisti, ki jedo hitro hrano na ulici, a vendarle še zmeraj vznemirjajo slikarje, kiparje, filmarje in pisatelje, pa tudi slehernika, ki stopi na mestne ulice.

o avtorju

Ameriški pisatelj David Leavitt (1961) je v slovenščino preveden le z zbirko zgodb Družinski ples (2006). Objavil je še tri druge prozne zbirke, devet romanov in knjigo o začetniku računalništva Alanu Turingu.

Recenzija Bukla

»Piazza je slačilnica vekov, kjer bogovi in junaki paradirajo goli, razkazujejo orjaška spolovila, se bahajo z osvojitvami in se postavljajo s trofejami.« Tako v svoji knjigi Firence, občutljiv primer, ki je izvirno izšla leta 2002, kar je pri branju treba upoštevati (denimo pri tem, ko piše o tedanji telefonski rezervaciji hotelov, ko prišleki ostanejo brez prenočišč), piše ameriški pisatelj David Leavitt (1961), ki ga v slovenščini že poznamo po zbirki kratkih zgodb Družinski ples. Levitt o Firencah, v katerih je nekaj časa živel skupaj s svojim partnerjem, piše z naklonjenostjo, a tudi kritičnostjo, v knjigi prepleta zgodovinska dejstva in osebne ugotovitve, Firence se mu zdijo pogosto neprijetne za njene obiskovalce, obenem pa so vsestransko fascinantne, saj ponujajo petino umetnostnih zakladov sveta. Italijani za Firence menijo, da se tod govori najčistejša italijanšcina, njeni najznamenitejši prebivalci v zadnjih sto petdesetih letih – tako trdi Levitt – pa so bili vsi po vrsti tujci. Zaradi vsega tega je pisanje o Firencah še kako obcutljivo, kar pa ne spremeni dejstva, da bodo Slovenci to izvrstno knjigo, polno navedkov iz razlicnih knjig o Firencah, od zdaj gotovo jemali s seboj, ko se bodo odpravili v največje toskansko mesto. Vznemirljivo!

Samo Rugelj, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...