Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Postaje

Popotni zapiski, premisleki, zgodbe
Drago Jančar
Postaje
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-324-5
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 11 cm
360 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > potopisi
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Včasih pomislim, da nas kdo, ki nas opazuje tam izpod zvezd, vidi kot kakšne čebele, ki tavajo po pokrajini in se vračajo na iste jase. Če bi, denimo, porisal zemljevid sveta s krivuljami mojih potovanj, bi presenečen opazil stične točke, čudna križanja in prepletanja na zemeljski obli. In ker tisti, ki to gleda, živi v hitrejšem času, saj potuje skozi večnost, se te črte izrisujejo zelo hitro, najprej male čačkice s koraki malega Dragota sem in tja po Mariboru, potem po Sloveniji in Jugi in zmeraj daljše črte, nekajkrat čez oceane in nazaj, tu in tam se zavozlajo in zgostijo na nekaterih krajih in se na neki točki umirijo – konec. Konec potovanj, seveda nekje je konec. Tako hitro gre to.

To so uvodni stavki knjige, v kateri je Drago Jančar zbral svoje popotne zapiske o domačih in tujih krajih, v katerih je krajši ali daljši čas bival ali jih samo obiskal. Ob osebnih doživetjih in impresijah so vknjigi tudi premisleki, ki se ukvarjajo tako z opisi mest, dežel in ljudi kakor z zgodovinskimi vrtinci časa, ki so jih zaznamovali.

Drago Jančar, rojen v Mariboru, živi v Ljubljani. Je med najbolj prevajanimi slovenskimi avtorji, njegove knjige so izšle v številnih jezikih, drame so doživele dolgo vrsto uprizoritev v Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji in drugod po svetu.

Recenzija Bukla

Skoraj hkrati s četrtim kresnikom, ki ga je za svoj roman In ljubezen tudi prejel Drago Jančar, je kot najnovejša knjiga potopisne zbirke S poti (ki je dobila svoj logotip) izšla še Jančarjeva zbirka potopisnih spisov iz obdob ja od leta 2000 do leta 2013, ki je na koncu začinjena še s šestimi kratkimi zgodbami s prepoznavno geografsko konotacijo. Besedila so različnih tipov in so nastala ob raznih spodbudah; nekatera so že bila napisana in objavljena ob različnih priložnostih, denimo ob bivanju v različnih pisateljskih rezidencah, ob Jančarjevem srečevanju z njegovimi sodobniki ali ob pripetljajih ob izhajanju njegovih knjig, druga so v tej knjigi objavljena prvič. Jančar se v njih kaže kot pronicljiv, bistroumen opazovalec in komentator sveta v katerega vstopa ter ljudi, ki jih srečuje. Aktualni trenutek posameznega dogodka, srečanja ali opažanja zna postaviti v širši družbeni ali zgodovinski kontekst, ga literarno nadgraditi, iz svojih priložnostnih spisov pa spleta širše zastavljeno fresko, ki ji s svojim izpiljenim pisanjem vdihuje prepoznaven osebni pečat. Poletni Jančar za vse, ki so že prebrali njegove dosedanje romane, pa bi radi brali še kaj izpod peresa našega najbolj nagrajenega literata.

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...