Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Včasih je januar sredi poletja

Posodobljena izdaja
Aleš Šteger
Prelistaj
Včasih je januar sredi poletja -10% 3 za 2
19,80 € 22,00 € Prihrani 2,20 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,59 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo) Ob nakupu treh knjig s to oznako vam najcenejšo podarimo.
Vse knjige v akciji 3 za 2

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7136-02-9
Leto izdaje izvirnika 1999

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
400 g
228 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
knjige umco
leposlovje
leposlovje > potopisi
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Aleš Šteger v knjigi Včasih je januar sredi poletja, križancu med potopisom, romanom in esejem, bralcu približa še vedno eksotični Peru. Začne ga dramatično, z opisom rojstva, prvega potovanja v neznano, ki smo ga doživeli vsi, v nadaljevanju pa bralcu postreže z mnogimi razmišljanji o sebi in svojem pogledu na svet. Seveda ga ne prikrajša za popis doživetij s perujskega potovanja. Veliko pove o sami deželi ter o njeni zgodovini, prebivalcih in naravi, doda pa tudi kar nekaj čisto osebnih anekdot, ki so jih deležni vsi popotniki. Iz vseh teh skic Šteger ustvari kolaž, stkan na podoben način kot dragocena tkanina izpod rok starodavnih Inkov.

V opise popotniških pripetljajev po Peruju Šteger vpleta tudi epizode iz osebnega življenja. Občutek klavstrofobije, ko je bil ujet v dvigalu, primerja s tistim iz perujskega muzeja, ko ga je v gneči prav tako zgrabila tesnoba. Zvok zvočnika na avtobusni postaji v Limi ga spomni na podobne glasove, ki jih je kot otrok slišal na domači avtobusni postaji na Ptuju, ko so izgovarjali imena njemu tedaj še neznanih in daljnih krajev, kot so Ormož, Ljutomer, Kidričevo, Maribor, Varaždin ali Lenart. V knjigi Včasih je januar sredi poletja si Šteger tako neprestano zastavlja tudi vprašanje, kaj v življenju nas sili v potovanja, na svet okoli in znotraj sebe pa se ozira s senzibilnostjo, s katero očara bralca.

»Morda manj opazno pronica v bralca pisateljevo spoznavanje, da Perujci že zaradi svojega nikoli potlačenega inkovskega izročila drugače pojmujejo življenje in se znajo njegovih drobnih radosti bolj veseliti kot ljudje iz zahodnega sveta. In prav v tem je ena največjih vrednosti tega potopisa.« – Borivoj Breže, www.mb.sik.si

 

O AVTORJU

 

Aleš Šteger (1973) je slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec, član uredništva založbe Beletrina in eden od ustanoviteljev festivala Dnevi poezije in vina. Do zdaj je objavil sedem pesniških zbirk, več romanov in esejističnih knjig, potopisni roman po Peruju Včasih je januar sredi poletja ter esejistično zbirko kratke proze Berlin, za katero je prejel Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično knjigo. Od leta 2012 izvaja pisateljski performans, poimenovan »Na kraju zapisano«. Je prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih nagrad, njegove knjige pa so prevedene v več kot dvajset različnih jezikov.

Več o avtorju: www.alessteger.com

 

Recenzija Bukla

(Opis za knjigi Berlin in Včasih je januar sredi poletja)

Na potopisnem področju sta izšli tudi posodobljeni izdaji dveh potopisov Aleša Štegra, ki bi ju imeli za nekak­šni sodobni slovenski klasiki na tem področju. Prva je knjiga Berlin, ki je bila nagrajena z Rožančevo nagrado in je nastala kot plod Štegrovega enoletnega bivanja v tem mestu. Knjiga prinaša petintrideset zaključenih krajših tekstov, ki žanrsko stojijo med pesmijo v prozi, filozofsko beležko, esejističnim krokijem in potopisnim zasnutkom. Skupni označevalec je prostor nove, hitro spreminjajoče se nemške prestolnice, ki kljub velikim spremembam ne more in predvsem noče maskirati ran preteklosti, marveč jih s postavljanjem novih temeljev na odkritem soočanju z zgodovino vedno znova reaktualizira. Štegrov Berlin ni le impresiven zapis prišleka v nov prostor, ampak tudi poskus vzajemnega vpisa avtorja v prostor in prostora v avtorja, ki je svoje sprehode po mestu dokumentiral v seriji fotografij, te pa korespondirajo s teksti. Druga knjiga Včasih je januar sredi poletja, tudi križanec med potopisom, romanom in esejem, pa bralca popelje v še vedno eksotični Peru. Začne se dramatično, z opisom rojstva, prvega potovanja v neznano, ki smo ga doživeli vsi, v nadaljevanju pa Šteger bralcu postreže z mnogimi razmišljanji o sebi in svojem pogledu na svet. Seveda ga ne prikrajša za popis doživetij s perujskega potovanja. Veliko pove o sami deželi in o njeni zgodovini, prebivalcih in naravi, doda pa tudi kar nekaj čisto osebnih anekdot, ki so jih deležni vsi popotniki. Iz vseh teh skic Šteger ustvari kolaž, stkan na podoben način kot dragocena tkanina izpod rok starodavnih Inkov. Potopisa, ki še vedno dihata tako sveže kot ob svojem izvirnem izidu.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...