Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Klavčev Prehod

John Williams
Klavčev Prehod
34,99 € 34,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-6763-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Butcher’s Crossing
Leto izdaje izvirnika 1960
Prevod Breda Biščak

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
620 g
328 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > pustolovski roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ameriška prerija 19. stoletja, opevani Divji zahod, dom kavbojev in divjih lovcev, od nekdaj buri domišljijo in rojeva idealizirane predstave o sobivanju z naravo. Tem stereotipom se v tem romanu zoperstavi ameriški klasik John Williams, ki podobno kot v poznejših delih Stoner in Avgust izhaja iz konflikta med človekovimi mladostnimi ideali in trpkimi spoznanji zrelih let.

Zgodba, ki se začne z romantično lovsko odpravo na bizone v osrčju kansaške divjine, se sprevrže v grenko spoznanje o divjosti, ki vlada v srcu človeka. Po romanu, ki ga je pisatelj Oakley Hall označil za najboljši vestern vseh časov, so leta 2022 posneli tudi film.

Zazdelo se mu je, da ne glede na to, kje je živel doslej in kje bo živel poslej, vse bolj zapušča mesto in se umika v divjino. Čutil je, da je v tem osrednji smisel, ki mu ga je uspelo najti v življenju, in da ga je vse, kar se mu je zgodilo v otroštvu in mladosti, nevede vodilo do tega trenutka.

Recenzija Bukla

Zgodba o tem, kako so pred leti ponovno »odkrili« Williamsov roman Stoner, ki se je v prihodnjih letih zavrtel po globalnem knjižnem trgu (tudi pri nas, v prevodu Brede Biščak), je že ponarodela, literarno ustvarjanje tega spregledanega ameriškega pisatelja (sicer soimenjaka slavnega filmskega komponista) pa je zbudilo zanimanje knjižnih urednikov po vsem svetu. John Williams (1922–1994) je poleg zgodnjega romana Nothing But the Night iz leta 1948, ki ga ne štejejo za njegovo pomembnejše delo, napisal samo tri romane (ter dve pesniški knjigi): Klavčev Prehod (1960), Stoner (1965) in Avgust (1972). Slednja dva, roman o profesorju literature Willamu Stonerju in pisemski antični roman Avgust, že imamo v slovenskem prevodu, zdaj pa smo dobili še Klavčev Prehod, ki bi ga najlažje uvrstili v kategorijo vesterna, čeprav bi bil s svojo družbenokritično zgodbo lahko tudi antivestern. Seveda pa se lahko čisto preprosto bere kot prvovrstna ameriška divjinska pustolovščina ob koncu 19. stoletja, ki je tlakovala tla romanom takega kalibra, kot sta bila kasneje Krvavi poldnevnik Cormaca McCarthyja ali pa Odrešitev Jamesa Dickeyja. Glavni lik tega klasično spisanega romana, bogatega s karakterističnimi detajli in spretno odmerjenimi preobrati, je mladi Will Andrews, študent na Harvardu, ki poln pričakovanja pride v izmišljeno mestece Klavčev Prehod v Kansasu. Mesto ima perspektivo, gradi se železniška proga, ki naj bi tekla mimo, zato parcelam rastejo cene, dobro pa se da zaslužiti tudi s prodajo bizonjih kož. Andrews tako spozna Millerja, izkušenega lovca, ki trdi, da ve za dolino, kjer je še vedno polno bizonov. Tako se nekaj tednov kasneje četverica odpravi na lov, pri čemer pa se njihova odprava kmalu začne spreobračati v preizkušenj polno pustolovščino, ki bo temeljno zaznamovala njihovo prihodnje življenje. Vrhunsko preveden roman, ki se ga po koncu spet zlahka lotite brati od začetka! 

Samo Rugelj, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...