Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mesija s peščenega planeta

Sipina, peščeni planet, knj. 2
Frank Herbert
Mesija s peščenega planeta
18,95 € 18,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-274-091-7
Naslov izvirnika Dune Messiah
Leto izdaje izvirnika 1969
Prevod Matjaž Juričak
Urejanje Matjaž Juričak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
380 g
247 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Drugi del iz ciklusa romanov o Sipini, peščenem planetu.

Dvanajst let po prevzemu imperialnega prestola Paul Atreides uživa božanski status med svojimi Fremeni. A zmaga nad rodbinama Harkonnen in Corrino ima daljnosežnejše in globlje posledice, na katere ni bil pripravljen. V krvavem džihadu fremenskih hord, ki pustošijo po vesolju, je ugasnilo milijarde življenj, Paul pa ne more storiti ničesar, da bi morijo ustavil, če ne želi omajati prihodnosti svoje rodbine. In medtem, ko se mladi imperator skuša izviti iz klobčiča zloveščih prerokb, ki ga hromijo, nekdanji zavezniki skupaj s starimi sovražniki kujejo zaroto zoper Paula in njegovo družino; zaroto, ki bo obudila duhove preteklosti in Paula postavila pred najtežjo izbiro v življenju.

Mesija s peščenega planeta velja za najkontroverznejši del sage o Sipini. Pronicljiva pripoved o moči, korupciji in (zlo)rabi oblasti bralcev ne pušča ravnodušnih in meče novo luč na dogodke iz prve knjige.

Recenzija Bukla

Čeprav se mojstrovina Peščeni planet (Dune) lahko bere kot samostojni roman, se je težko upreti nadaljnjim obiskom v ta podrobno, prepletajoče in izjemno domiselno politično ter religiozno zgrajeni svet. Dune se je namreč razvil v pravo pravcato blagovno znamko, ki trenutno obsega 19 naslovov (šest jih je do svoje smrti napisal avtor sam, za preostale sta zaslužna njegov sin Brian Herbert in pisec ZF-ja Kevin J. Anderson). Glede na to, da letos na velika platna prihaja prvi del težko pričakovane adaptacije prvega romana pod taktirko Denisa Villeneuva (Prihod, Iztrebljevalec 2049), v pripravi pa je še TV-nadaljevanka Dune: The Sisterhood), se bo v prihodnosti o peščenem planetu še veliko govorilo. Ta čas pa se lahko veselimo dejstva, da slovenski prevod ni obtičal samo pri prvi knjigi. Mesija s peščenega planeta je pomembno nadaljevanje, ki bralce razdvaja že od izida naprej. Delo, ki se bere kot nekakšen epilog Peščenega planeta (a je hkrati prolog k Otrokoma peščenega planeta, zaključnemu delu prve trilogije, ki pri nas izide še letos), zaznamuje občutno spremenjen ton. Nit prve knjige je bila vzpon glavnega junaka, nad tokratno pa preži zla slutnja neizogibnega padca, potem ko doseže vrh. Dvanajst let je minilo, odkar je Paul Atreides prevzel imperialni prestol, sile, ki mu nasprotujejo, pa s povezovanjem postajajo vse močnejše … Kot lahko preberemo v spremni besedi, je eno od sporočil, da voditelji niso vsemogočni in brez napak, hkrati pa Herbert opozarja na nevarnost prevzema oblasti s strani verskih institucij. Kljub prevevajoči družbenoangažirani tematiki pa je Mesija ­znatno bolj intimen in introspektiven od bolj akcijskega predhod­nika. Knjiga torej, ki poglobi Herbertovo vizijo in pripravi teren za nadaljevanja. Perfektno!

Aleš Cimprič, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...