Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Cvetje slovenske dežele

Florula Slovenica
Andrej Seliškar
Cvetje slovenske dežele -50%

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Narava
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6893-60-2
Fotografije Luka Pintar
Urejanje Peter Virnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 24 cm
1.140 g
287 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
naravoslovje > biologija
kulinarika, dom in vrt

Povej naprej

Založnik o knjigi

Cvetje slovenske dežele (Florula slovenica) je delo, ki bo razveselilo tako poklicne kot ljubiteljske botanike in vse tiste, ki jim je pri srcu narava naše dežele. Rastline so predstavljene z izvrstnimi fotografijami Luke Pintarja. Vedno znova nas očarajo. Besedilo je prispeval Andrej Seliškar. Knjiga je strokovni priročnik, zato je pri vsaki rastlini navedeno slovensko in latinsko ime in ime družine, ki ji pripada. Dodana so imena v angleškem, nemškem, italijanskem in francoskem jeziku. Na kratko je označeno rastišče, razširjenost, naravovarstveni status, čas cvetenja, življenjske oblike in število vrst rodu v Sloveniji. Opisi so raznoliki. Velikokrat nas avtor seznani z izvorom strokovnega imena rastline, z razširjenostjo pri nas, z značilnimi morfološkimi znaki, z učinkovinami, ki jih rastlina vsebuje, z etnobotaničnimi posebnostmi in še bi lahko naštevali. Ker je Slovenija že zelo zgodaj pritegnila pozornost naravoslovcev, ki so marsikatero še neznano rastlino našli pri nas in jo z naših krajev opisali, ne manjka tudi takih zgodovinskih orisov. Posebno pozornost zbujajo vrste, ki so dobile ime po naših botanikih, saj se v teh imenih zrcali zgodovina botaničnih raziskovanj našega ozemlja.
V knjigi se bomo srečali z mnogimi našimi znamenitimi rastlinami, z redkimi in ogroženimi vrstami, z endemiti in tudi s pogostimi, čisto običajnimi cvetlicami, ki jih velikokrat prezremo in ki jih bomo morda spet na novo odkrili. Prav vse so na svoj način lepe in edinstvene.

Recenzija Bukla

V fotografsko izjemno bogati knjigi (fotografije so delo upokojenega pediatra dr. Luke Pintarja, uveljavljenega in izkušenega naravoslovnega fotografa), je avtor besedila mag. Andrej Seliškar zbral in predstavil številne povsem običajne cvetice, pa tudi take, ki so redke, ali posebne, ogrožene in edinstvene. Razvrstil jih je po barvi cvetov in jim dodal domače, latinsko in tuje ime, za vsako pa je opisal tudi rastišče, razširjenost, čas cvetenja, življenjsko obliko in število vrst, ki jih je znotraj vsakega rodu moč najti v Sloveniji. Vsaka rastlina ima tudi krajši vsebinski opis, ki pogosto pogledajo v zgodovino opisovanja posamezne vrste in prinašajo še druge razločevalne značilnosti. Izjemno delo ima poleg slovarčka neznanih izrazov na koncu tudi obsežen seznam botanikov in drugih strokovnjakov, ki so omenjeni v knjigi, ter stvarno kazalo latinskih imen rastlin.

Renate Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...