Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Invazivne tujerodne rastlinske in živalske vrste

Barbara Bajd
Invazivne tujerodne rastlinske in živalske vrste
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Hart
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6882-25-5
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Maja Jug Hartman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
26 x 21 cm
140 g
32 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
naravoslovje > biologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Invazivne tujerodne rastlinske in živalske vrste so povsod, od gozdov, travnikov do gorskih vrhov in rečnih ustij. To so tisti organizmi, ki jih je človek namerno ali nenamerno vnesel v okolje, v katerem prej niso živeli. Njihovo neustavljivo širjenje grozi, da bodo prevladali nad domorodnimi vrstami in za vedno spremenili ekosisteme, od katerih so te odvisne. Zaskrbljenost, da invazivne vrste predstavljajo znatno nevarnost za svetovno biotsko
raznovrstnost in ekološko celovitost, je že dolgo tema pogovora evropskih držav. Zato je ukrepanje, podprto z mednarodnimi dogovori nadzorovanja tujerodnih vrst, ki povzročajo škodo, tudi v Sloveniji več kot nujno.


V knjigi so zbrane rastlinske in živalske invazivne tujerodne vrste, ki so pri nas najpogostejše.

Recenzija Bukla

Pod resnim naslovom te knjige se skrivajo tiste rastline in živali, ki so bile tako ali drugače, pogosto s človekovo pomočjo, prenesene iz svojega naravnega okolja v neko drugo, kjer so se ustalile in se začele širiti. Ker pa v novem okolju (travnik, gozd, reka ...) nimajo naravnih sovražnikov, povzročajo škodo ekosistemu ali škodljivo vplivajo nanj. V priročni knjižici je podrobno predstavljenih nekaj takih vrst. Sem spada nekaj dreves (robinija, amerikanski javor …) in grmovnic (japonska medvejka, metuljnik), veliko zeli (ambrozija, orjaški dežen, kanadska in orjaška zlata rozga, sirska svilnica …) pa tudi nekaj vod nih rastlin (račja zel, vodna solata.) Če se nam zdi, da lahko ras tline še nekako obvladamo, pa je več težav z živalskimi vrstami, predvsem žuželkami (tigrasti komar in harlekinska pikapolonica), pa plazilci (rdečevratka) in sesalci (nutrija, pižmovka). Poučno!

Renate Rugelj, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...