Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Revolucija ene slamice

Masanobu Fukuoka
Revolucija ene slamice
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni Brezplačna poštnina

Povej naprej

Založba Porezen
Zbirka PermaKultura
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-93113-4-9
Naslov izvirnika Shizen nōhō: Wara ippon no kakumei
Leto izdaje izvirnika 2004
Prevod Domen Kavčič
Urejanje Matjaž Grum, Domen Kavčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15 cm
660 g
359 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > biologija
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo

Recenzija Bukla

Klasična japonska knjiga o naravnem kmetovanju, ki je izvirno izšla leta 1975 in vse odtlej ostaja pomembno delo, ki spodbuja k razmišljanju o odnosu med človekom in naravo. Njen avtor je zeleni revolucionar Masanobu Fukuoka (1913– 2008), ki je študiral mikrobiologijo in agronomijo ter sprva delal na področju fitopatologije. Po hudi bolezni, ki mu je prinesla tudi globoko duhovno izkušnjo, pa je spremenil svoj pogled na človekovo udejstvovanje v naravi. Vrnil se je domov na kmetijo svojih staršev, zavrnil tedaj že aktualni zahodnjaški način poljedelstva ter začel (še posebej po drugi svetovni vojni) pridelovati hrano po konceptu čim manjšega vmešavanja človeka v naravo. To je imel za največje zlo, saj je trdil, da je narava popolna sama po sebi in je človek na noben ne more izboljšati oziroma preseči. Svoja (praktična) spoznanja, ki jih je z japonskim načinom razmišljanja nadgradil v nekakšno zenkmetijstvo, je objavil v več delih, najbolj znana pa je Revolucija ene slamice, ki mu je prinesla svetovno slavo, zaradi katere je potem veliko potoval po svetu in predaval o svojih dognanjih. Čeprav so njegove trditve, da se z njegovim, sonaravnim kmetijstvom lahko doseže izjemne donose hrane, tudi kritizirali, češ da tako pridelovanje hrane v praksi za marsikoga, denimo za ameriške kmetije, ni sprejemljivo, ostaja pričujoče delo tudi v današnjem času, ko se vračamo k samooskrbi s hrano, pomemben vodnik, ki poleg težnje k zdravemu in naravnemu življenjskemu slogu ozavešča in preobraža tudi duha.

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...