Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kulturna geografija

Raznolikost svetovnega prebivalstva in kulturnih pokrajin
Jernej Zupančič
Kulturna geografija
25,90 € 25,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-06-0231-6

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
520 g
281 strani
Tip knjige
učbenik
Kategorije
naravoslovje > geografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V prenovljeni izdaji iz leta 2013 je učbenik dopolnjen s poglavjem o kulturni pokrajini. Učbenik je namenjen predvsem študentom geografije pri začetnem spoznavanju raznolikosti prebivalstva v svetovni razsežnosti. Obravnava namreč različne oblike družbenih agregatov: njihovo oblikovanje, strukturne značilnosti in učinke na pokrajino. Človeške družbe so aktivni oblikovalci "kulturne" pokrajine, a v določeni meri tudi odraz in rezultat obdajajočega okolja. Poleg tega se človek kot individuum oblikuje v družbenih skupnostih; odvisen je od njih tem bolj, čim večje so njegove zahteve in pričakovanja po posegih v naravo. Učbenik dopolnjujejo izbrani zemljevidi, grafikoni in slike.

o avtorju

Jernej Zupančič je izredni profesor Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Predava kulturno, socialno geografijo Balkana in Rusije. V ospredju njegovega raziskovalnega zanimanja so predvsem tematike narodnega vprašanja, manjšin, mednarodnih selitev in diaspore ter kriznih območij. Omenjena področja povezuje geopolitika kot ozadje razumevanja sodobnih družbenih procesov. Svojo poklicno kariero je začel leta 1989 kot raziskovalec Inštituta za geografijo, kjer je bil tudi direktor (1998-2001), pozneje pa Inštituta za narodnostna vprašanja. Leta 2002 je bil gostujoči profesor na Univerzi v Celovcu, leta 2016 na Univerzi v Gdansku in leta 2018 na Univerzi v Lodžu. Na Filozofski fakulteti deluje od leta 2002, v letih 2008 in 2010-2012 je bil predstojnik Oddelka za geografijo, v letih 2009-2013 pa predsednik Sveta OHK. Vodil je pet temeljnih, osem ciljnih, dvanajst aplikativnih, en mednarodni in devet bilateralnih projektov. Njegova bibliografija obsega preko 500 enot. Je tudi član uredniških odborov sedmih revij. Kot član strokovnih svetov pri vladnih institucijah je deloval na področju Slovencev po svetu in romskega vprašanja.

Recenzija Bukla

Učbenik kulturne geografije, namenjen študentom geografije, se posveča družbenim agregatom oziroma raznolikim oblikam skupinskega združevanja prebivalstva, načinom in okoliščinam agregiranja, raziskuje posledice teh procesov znotraj družbe in njihov odraz v kulturni pokrajini. Predstavi poglavitne vsebine na področju kulturne geografije, oriše različne šole in smeri, zajame terminologijo, s katero se bo študent srečeval v študijski literaturi, hkrati pa vabi h kritičnemu razmišljanju. Poleg osmih ključnih poglavij – o razvoju človeka, o civilizacijah in kulturah, o verstvih in verski sestavi prebivalstva, o jezikih in narodih, ki oblikujejo države (in obratno), in o socialni razslojenosti – prenovljena in razširjena izdaja učbenika (prvič je izšel leta 2013) vsebuje še deveto ključno poglavje, ki govori o kulturnih pokrajinah. Slednje je zanimivo tudi za bralce drugih strok, ki želijo boljše razumevanje geografske kompleksnosti vključiti v svoj študij (ali delo) na področju turistike, urbanizma, arhitekture, krajinske arhitekture in na drugih področjih, ki se dotikajo različnih vidikov razumevanja, načrtovanja in rabe prostora.

Maja Črepinšek, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...