Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Divjerasli arboretum

Mario Rigoni Stern
Prelistaj
Divjerasli arboretum -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-40-1
Naslov izvirnika Arboreto salvatico
Leto izdaje izvirnika 1991
Prevod Jernej Šček
Spremna beseda Jernej Šček

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
250 g
163 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
naravoslovje
leposlovje > eseji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Divjerasli arboretum predstavlja sozvočje strokovnih opisovanj in osebnih premišljevanj ter razkriva zdravilno in osvobajajoče soglasje človeških in rastlinskih zgodb in usod, ujetih v večni krogotok rojstev in smrti, radosti in trpljenja, morda usojenih dolgemu življenju, a vselej zapisanih izginjanju in preraščanju v novem.

Od »kozmičnega« macesna, »po katerem se spuščata sonce in luna«, do heraldično krepkega hrasta, in od bukve, kateri so »naklonjeni bogovi«, do tise, simbola »smrti in večnosti obenem«, nam znameniti italijanski pisatelj Mario Rigoni Stern pripoveduje o dvajseterici izbranih dreves, ki so mu posebej pri srcu. Z opisom botaničnih in okoljskih značilnosti, zgodovine in kreposti ter vplivov na ljudsko in literarno kulturo tako zasadi svojstven arboretum, osvežen z gorjanskimi in gorniškimi izkušnjami, otožnostjo in spomini na čase, »ko so ljudje sobivali z naravo«.

»Kdor se razume na znanost, čuti nekakšno sorodnost med glasbenim odlomkom in drevesom – oba sta ustvarjena po enako logičnih in preprostih zakonih.« - iz knjige

o avtorju

MARIO RIGONI STERN (Asiago, 1921–2008) je po mnenju Prima Levija eden največjih sodobnih italijanskih pisateljev. Kot zadnji potomec plemenite rodbine iz rodne planote Asiago je raziskal in ubesedil kulturno bogastvo podalpske manjšine Kimbrov. Pisateljevo ustvarjalno pot zaznamuje trojec gorskih sestavin: rastlinje, živalstvo, človek. Romaneskni prvenec Il sergente nella neve (Narednik v snegu, 1953) ga z refleksijo doživete in preživete človečanske tragedije druge svetovne vojne postavlja ob bok velikanom sosedskega neorealizma z Albertom Moravio na čelu. Pisateljev opus sestavlja 29 samostojnih književnih del, pet posthumnih preglednih zbirk in prav toliko pisatelju posvečenih dokumentarnih filmov, pa še nepregledno število literarnih nagrad, državnih priznanj, vojaških in civilnih odlikovanj. Sodobni klasik se z dovršenim delom gorskega pripovedništva Divjerasli arboretum prvič predstavlja slovenskemu bralstvu.

Recenzija Bukla

Izvirna knjiga za vse ljubitelje dreves, mogočnih, nežnih, a nemih sprem­ljevalcev naših življenj. Italijanski pisatelj in premišljevalec Mario Rigoni Stern (1921–2008) je pred leti na kraju, kjer si je postavil hišo, na pol spontano, napol načrtno začel zasajati drevesa ter kasneje tudi pisati in premišljevati o njih. Na koncu se je nabralo popisanih dvajset drevesnih vrst. Rigoni v svojih orisih večplastno opiše posamezno drevo, tako da knjiga Divjerasli arboretum predstavlja sozvočje strokovnih opisovanj in osebnih premišljevanj. Z njimi avtor razkriva zdravilno in osvobajajoče soglasje človeških in rastlinskih zgodb in usod, ujetih v večni krogotok rojstev in smrti, radosti in trpljenja, morda usojenih dolgemu življenju, a vselej zapisanih izginjanju in preraščanju v novem. Rigoni nas popelje od »kozmičnega« macesna, »po katerem se spuščata sonce in luna«, do heraldično krepkega hrasta, in od bukve, kateri so »naklonjeni bogovi«, do tise, simbola »smrti in večnosti obenem«. Z opisom botaničnih in okoljskih značilnosti, zgodovine in kreposti ter vplivov na ljudsko in literarno kulturo tako zasadi svojstven arboretum, osvežen z gorjanskimi in gorniškimi izkušnjami, otožnostjo in spomini na čase, »ko so ljudje sobivali z naravo«.

Samo Rugelj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...