Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Živo omrežje

Skrivnosti nenehno spreminjajočih se možganov
David Eagleman
Prelistaj
Živo omrežje -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-69-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Livewired
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
590 g
414 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
družbene vede
naravoslovje
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nova knjiga avtorja knjižne uspešnice Prikrito

 V knjigi Živo omrežje srečamo tako vrhunske izsledke sodobne nevroznanosti, kot tudi anekdote in metafore, zaradi katerih je nevrolog David Eagleman, avtor knjige Prikrito, postal eden najboljših znanstvenikov naše generacije. Živo omrežje zajema dognanja zadnjega desetletja raziskav človeških možganov, predstav­lja tudi nova odkritja iz Eaglemanovega lastnega laboratorija, od sinestezije in sanj pa vse do prenosnih nevrotehnoloških naprav, ki revolucionirajo naše razmišljanje o čutilih.

Kaj imata skupnega odtegnitev od drog in zlomljeno srce? Zakaj sovražnik spomina ni čas, temveč drugi spomini? Kako naj se slepa oseba nauči videti z jezikom ali gluha oseba slišati s svojo kožo? Zakaj so mnogi v osemdesetih 20. stoletja zmotno mislili, da so strani knjig nekoliko rdečkaste? Zakaj je najboljši lokostrelec na svetu brez rok? Ali bi lahko nekega dne z mislimi upravljali robota, tako kot zdaj upravljamo s prsti na rokah in nogah? Zakaj sanjamo ponoči in kaj ima to opraviti z vrtenjem Zemlje?

Odgovori na ta preštevilna vznemirljiva vprašanja se skrivajo v naših glavah. Najzmogljivejša tehnologija, kar smo jo kdaj odkrili na našem planetu, je namreč dvokilogramski organ, ki ga nosimo v lobanjskem svodu. Vendar ta knjiga ne govori samo o tem, kaj so možgani; marveč o njihovih dejavnostih in zmožnostih. Njihova čarovnija se ne skriva v delih, iz katerih so sestavljeni, temveč v načinu, kako se ti členi nenehno prepletajo v električno, živo tkanino.

»Navdušujoča knjiga za vse, ki jih zanima nevroznanost, tehnologija in preplet obojega.« – Library Journal

Iz knjige

»Pomislite, kako bo šolar pogledal globus Zemlje in domneval, da so državne meje nekaj temeljnega in nespremenljivega. Nasprotno pa poklicni zgodovinar razume, da so državne meje odvisne od naključij in da bi se naša zgodba lahko odvijala tudi rahlo drugače: bodoči kralj umre v otroštvu, izognemo se krompirjevi lakoti ali pa se neka vojna ladja potopi in se bitka prevesi v prid druge strani. Majhne spremembe bi zaradi kaskadnega učinka pripeljale do drugačnih zemljevidov sveta.

In tako je tudi z možgani. Čeprav tradicionalna risba v učbeniku nakazuje, da so nevroni v možganih srečno zloženi drug ob drugem kot žele bomboni v kozarcu, naj vas ne zavede: nevroni so v medsebojnem tekmovanju za preživetje. Tako kot sosednji narodi tudi nevroni ogradijo svoja ozemlja in jih zagrizeno branijo. Za ozemlje in preživetje se borijo na vseh ravneh sistema: vsak nevron in vsaka povezava med nevroni se bori za vire. In medtem ko te obmejne vojne divjajo vso življenjsko dobo možganov, se zemljevidi izrisujejo na novo tako, da se izkušnje in cilji dane osebe vedno odražajo v strukturi njenih možganov.«

O AVTORJU

Dr. David Eagleman (1971) je priznani nevrolog in dandanes eden najbolj aktivnih raziskovalcev delovanja človeških možganov. Na medicinski fakulteti Baylor v Houstonu vodi enega od tamkajšnjih znanstvenih laboratorijev. Njegove raziskave so bile do zdaj objavljene v najbolj prestižnih strokovnih revijah (med drugim tudi Science in Nature). Je avtor več odmevnih knjig, njegova tudi v slovenščino prevedena knjiga Prikrito: neznano življenje človeških možganov pa je prejela številna priznanja za eno najboljših znanstvenih knjig, Živo omrežje: skrivnosti nenehno spreminjajočih se možganov pa je bila nominirana tudi za Pulitzerjevo nagrado na področju najboljših knjig stvarne literature.


Avtorjeva predstavitev knjige 


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...