Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nebesni dih

Naravoslovna zgodovina vetra
Lyall Watson
Nebesni dih
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-644-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Heavenʼs breath
Prevod Urška Pajer

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 14,5 cm
710 g
432 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
naravoslovje
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

O knjigi

Veter se nahaja povsod in nikjer, je obtočni sistem Zemlje in tudi njen živčni sistem, skozi obtok pa tečejo energija in informacije. Veter prinaša toploto in vodo, bogati in spreminja tla, prezračuje naš planet, oblikuje življenje živali in ljudi. Poti vetra sledi tudi trgovina, veter je določal zgodovinske poti imperijev. Vetrovi so igrali ključno vlogo v vojnah med Grki in Perzijci, Mongoli in Japonci. Veter je pomagal uničiti špansko armado. Nič manj ni veter pomemben za naše notranje življenje: fen, mistral, sirocco, Santa Ana in drugi »bolni vetrovi « sveta so povezani z boleznimi, samomori in celo umori. Kultna knjiga južnoafriškega zgodovinarja Lyalla Watsona je enciklopedični prikaz naravoslovne in kulturne zgodovine vetrov. Izredno navdihujoče branje, ki odpira osupljive nove poglede na zgodovino, naravo in človeštvo.

O avtorju

Lyall Watson (1939–2008) je bil južnoafriški botanik, zoolog, biolog, antropolog in etolog. Napisal je številne pomembne znanstvene in poljudne monografije, med njimi uspešnice Supernature, The Romeo Error, Gifts of Unknown Things, Lifetide, Lightning Bird in Whales of the World. Vso svojo kariero se je trudil, da bi naravne in nadnaravne pojave razložil s pomočjo bioloških kriterijev. Bil je tudi producent televizije BBC, direktor živalskega vrta, vodja odprav in komisar na Sejšelih pri Mednarodni komisiji za kitolov.

 

Recenzija Bukla

Lyall Watson (1939–2008) je bil južno­afriški botanik, biolog in antropolog, avtor mnogih naravoslovno obarvanih knjig, ki ga do zdaj v slovenščini še nismo poznali. V Nebes­nem dihu, svojem priljubljenem delu iz leta 1984, se je vsestransko posvetil povsem naravnemu in normalnemu, a obenem tudi paradoksalnemu vsakdanjemu pojavu vetra. Watson se je temu »nebesnemu dihu«, ki je povsod in nikjer in je obtočni sistem Zemlje pa tudi njen živčni sistem, posvetil tako družbeno kot naravoslovno: veter je namreč občutno vplival na našo civilizacijo, omogočal doseganje daljnih krajev v času pred fosilnimi gorivi, bil katalizator in kdaj tudi odločevalec v mnogih vojnah, vplival pa na življenje milijonov tudi na kopnem, kjer so različni vetrovi dodobra zaznamovali bivanjski način ljudi. Veter je povzročal bolezni (to počne še zdaj) in ljubezni, umore in samomore, obsedal je jadralce in pesnike, zaradi njega pa se naš svet ves čas vrti v prepletu spreminjanja temperatur in vlage ter tako po svoje kroji vsak dan našega življenja. Navdihujoče in izvirno!

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...